Pályaorientációs nap az Andrássyban

Itt az asztalos szakmával ismerkedtek a tanulók

Egy általános iskolában mindig közkedveltek azok a programok, amelyek eltérnek a szokványostól, amikor mást és másképp tanulunk, mint általában.

Az Andrássy iskolában bőven van ilyen program, van projekthetünk, DIKI napunk és van immár második éve pályaorientációs napunk is. Ezen a napon a szakmáké a főszerep. Tanítás ilyenkor – a szó konkrét értelmében nincs – helyette a játékosság, a csoportmunka dominál. Az idei tanévben november 16-ára esett ez a programunk. Délelőtt az alsósok és az 5., 6. osztályosok ismerkedhettek meg néhány szakma jellemzőivel. Az osztályfőnökök irányításával a kiválasztott szakmákról olvasott ismertetőről gondolattérképet készítettek, majd pihenésképpen aktivitizhettek különböző foglalkozások bemutatásával. A tornateremben pincér és szakács szakmákhoz köthető sorversenyekkel múlathatták az időt, valamint szakmákat bemutató filmeket is megnézhettek a diákok. Sőt feladhattak álláshirdetést leckeíró munkatárs munkakör betöltésére is.  Az első és második osztályosok sétáltak egyet a városban, megnézték, milyen foglalkozásokkal találkoznak útközben, majd visszatérve erről beszélgethettek a tanítóikkal.

Délután a nagyoké lett a főszerep. A 7. és 8. osztályosoknak már tematikus, szakmabemutató programot szerveztünk. A Vecsési Ipartestület közreműködésével, valamint lelkes szülők segítségével különböző foglalkozásokat ismerhetnek meg a gyerekek és az érdeklődő szülők.

A festő és hegesztő szimulátort is kipróbálták a diákok

Az idei napunkon bemutatta munkáját  a Praktiker részéről Kovácsné Gombás Zita, a Lufthansa cégtől Szabados Krisztina és kollégája, a Baxi Gépész Busz Halász Gyula vezetésével, akik épületgépészettel foglalkoztak, Tóth Viktória vezetésével a Learn Virtual Europe Kft., akik festő és hegesztő szimulátort hoztak nekünk, a Közép-magyarországi Ipartestületek Szövetsége Közhasznú Nonprofit Kft. részéről Prikkel Ferenc asztalos, valamint a szülői közösség tagjai közül: Szórádi Béla és felesége, Bene Katalin a pincér szakmát mutatták be, Szénásiné Landmann Krisztina, aki a bölcsőde munkatársaként beszélt munkájáról, a kisgyermekgondozásról, Horváth Zoltán a Hörmann Hungária Kft. munkatársaként a garázskapu-szerelés és szerviz rejtelmeibe engedett betekintést.

Köszönjük a Vecsési Ipartestület nélkülözhetetlen segítségét, valamint a szülők munkáját!

Horváthné Gyurcsán Erika