A Balla Péter Népdalkör hosszú évek után újra elindult a Vass Lajos Népzenei Szövetség által kiírt versenyen.

Ez a másik országos szervezet a KÓTA-n kívül, amely a népzenei előadókkal, illetve népdalos versenyekkel foglalkozik. A vetélkedés 3 szinten folyik, kieséses-továbbjutásos rendszerben. A tavaly Budakeszin tartott elődöntőn elért Arany és idén nyáron lebonyolított középdöntős Kiemelt Arany fokozat után jutottunk be a 2018. november 17-i Kárpát-medencei döntőbe.

A versenyen ketté választották a mezőnyt, a gyermekekre és felnőttekre. A 33 gyermek-ifjúsági induló külön versenyzett egy másik teremben, ott a zsűri elnöke dr. Alföldy-Boruss István volt. A 18 év felettieknél pedig a nagytiszteletnek örvendő dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató volt a 3 tagú bíráló bizottságelnöke.

A 67 felnőtt versenyző időben 3 csoportra bontva méretkezett meg egymással, mi az első harmadba kerültünk, és az elő- és középdöntőben már többségében megismert csoportokkal és egyéni előadókkal kerültünk ismét össze néhány határon túli magyar együttessel kiegészülve. Az előadásunknak nem kedvezett a korai időpont, de ennek ellenére jól sikerült. Dalcsokrunk most is, mint az itteni szereplések alkalmával eddig mindig, kicsit elütött a többiek produkciójától. Ezen a minősítő versenyen kicsit más a stílus, mint amit mi képviselünk. Műsorunk színfolt volt a mezőnyben, és szólistáink is kitettek magukért.

A másik két részben nekünk kevésbé ismert régiókbeli és több határon túli versenyző is szerepelt, akiket jó lett volna közelebbről is megismerni. Viszont a 9-től 17 óráig tartó versenyt, az ezt követő gálát és a 19 órától kezdődő eredményhirdetést sajnos kevesen tudták végigvárni.

Háromféle díjat osztottak ki, nívódíj, kiemelt nívódíj és nagydíj, mi végül Vass Lajos Kiemelt Nívódíjban részesültünk. Nagydíjat elsősorban a versenyben több ciklus óta résztvevők és a külhoni magyarok kaptak, mi még újak voltunk ebben a mezőnyben! Így is büszkék vagyunk az eredményre, és köszönjük Szeghalmi Ágnes művészeti vezetőnknek a felkészítést.

Idén még december 16-án délután lesz fellépésünk a helyi Mindenki karácsonya ünnepen, azután rövid téli szünet következik, majd január 25–27. közt a Kínai Holdújév Ünnepre kaptunk meghívást a Millenáris parkba, ahol a Kínában tanult dalt is előadjuk kínai nyelven. Azután nagy erőkkel készülünk a dél-erdélyi utunkra, amelyet a Csoóri Programtól nyert pályázati összegből júniusban szeretnénk megvalósítani. És még sok-sok tervünk van ezen kívül is… Akit érdekelnek híreink, követhet minket az interneten.

Csoportunk nevében minden kedves olvasónak boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!
Katonáné Gergely Tünde, titkár