Bram Chardon győzött, Dobrovitz harmadik Budapesten

December első hétvégéjén a Papp László Sportarénában rendezték meg a Fedeles Világkupa újabb fordulóját.

Többezres közönség előtt zajlott a négyesfogatok világkupa-pontszerző versenye. A pályaépítő Fintha Gábor a nézők számára látványos, élvezetes és technikás pályát épített.

A Bram Chardon higgadtan, nem kockáztatva hajtott, és a legjobb idővel, verőhiba nélkül teljesítette az első fordulót. Rajta kívül a szintén hibátlan svájci Jérôme Voutaz és az egy labdát leverő Dobrovitz József jutott be győztes-körbe. A döntőben Dobrovitz József „iszonyatos” tempóval hajtott, kockáztatott, ami végül sajnos 20 büntetőpontot eredményezett. A svájci Jérôme Voutaz szintén óriási tempót diktált, két verőhibája lett, ami levette Bram Chardon válláról a terhet. Bram Chardon az első körrel szinte századmásodpercre azonos időt „futott”, és egy verőhibája is elegendő volt a világkupa-győzelem megszerzéséhez. A belga Glenn Geerts két verőhibával a negyedik helyen végzett; a holland Ijsbrand Chardon 5. lett. A szabadkártyával induló ifj. Dobrovitz József a 6. helyen fejezte be a versenyt. Az első forduló során minden hajtó kétszer teljesítette a pályát. A számot a holland Bram Chardon nyerte, a belga Glenn Geerts pedig második lett. Dobrovitz József Favory Fáraó, Siglavy Capriola V-5/Betti, Tulipán XVIII-2-5 és Harcos lovait hajtotta. Segédhajtói Dobrovitz Józsefné Mónika és Gyurkovits Róbert voltak.

A hat hajtó közül meglepetésre a sportág élő legendájának számító holland Ijsbrand Chardon az első fordulóból nem jutott a legjobb három hajtót felvonultató összevetésbe.

Dobrovitz József harmadik helyen végzett no­vember 18-án a FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa-sorozat stuttgarti fordulójában. A magyar hajtó a holland Ijsbrand Chardon és a belga Glenn Geerts mögött zárt bronzérmesként. A viadal legnagyobb meglepetése, hogy a vk-címvédő és többszörös világbajnok ausztrál Boyd Exell a legjobb hármat felvonultató összevetésbe sem jutott be. A stuttgarti forduló egyben a Dobrovitz-lovak sikere is volt.

Dobrovitz József a versenysorozatban jelenleg a 6. helyen áll, és minden esélye megvan arra, hogy bejusson a februári döntőbe.

(forrás: Riderline Magazin) Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd