Köszönet Lajos Istvánnénak

Mohainé Jakab Anikó jegyző, Szlahó Csaba és Bükk László volt polgármester megköszönik Lajos Istvánné munkáját

A történet kezdete a német nemzetiségnél található.

Az atyja, mint annyi más nemzetiségi hagyományt megőrző, megújító és kultúrát örökítő hagyomány ápolója Frühwirth Mihály úr volt. A rendszerváltozás táján a Szent Kereszt templomba – akkor még Ófalusi Plébániatemplomba – hívták december utolsó vasárnapján, a Szent Család ünnepén a jubiláló házaspárokat. Csodálatos gondolat, mélyen keresztényi és mélyen polgári. 2000 őszén e sorok írójában vetődött fel a gondolat, hogy ezt a nemes aktust ki kellene terjeszteni a város minden érintettjére. Némi praktika kellett ahhoz, hogy megvalósuljon a gondolat mindnyájunk örömére. Bükk László polgármester és Lajos Istvánné Évike, a Vecsési Polgármesteri Hivatal anyakönyvezetője kiváló partner volt a jubiláns házaspárok köszöntésének kiterjesztésében, és ez később Szlahó Csaba polgármester úr közreműködésével, mindnyájunk örömére máig folytatódott.

Most szakaszhatárhoz, de reményeink szerint nem végállomásához érkezett a történet. Tudniillik Lajos Istvánné, aki 18 éven át motorja, szervezője, bonyolítója volt ennek a rangos és szívet melengető rendezvénynek, nyugdíjba megy. Örök hála és köszönet az ő munkásságának. Már a mostani rendezvényen szerepet kapott hivatali utóda, Füleki Lívia, aki reményeink szerint – sokak segítése mellett – átveszi a stafétabotot, és ez az országosan is egyedülálló rendezvény folytatódni fog. Szeretnénk remélni, hogy a jubileumhoz közel álló párok a jövőben is várhatják a hivatali invitálást a közös ünnepségre.

Még egy megjegyzés ide kívánkozik. 2000 óta bizony sokan vannak, akik a kezdetén az aranylakodalmat tartották és – Istennek hála –most is közöttünk vannak. A mostani névsorból is kiemelhetjük a 60 és 65 éves jubileumukat ünneplő párokat. A Jóisten áldja meg őket – de a fiatalabbakat is! –, tartsa meg őket még sokáig egészségben és boldogságban szerető családjuk körében, és minél többen éljék meg a nagyobb évfordulókat.

Szalontai