Vecsési galambász a fiatalok nemzeti bajnoka

Szárnya van és akár 3000 kilométerről is hazatalál. Mi az? A helyes válasz: postagalamb.

A rögtönzött találós kérdés megfejtői bizonyára tudják, hogy a Vecsési Sport Egyesület keretében postagalamb-sport­­szakosztály is működik. Méghozzá nem is akármilyen eredményekkel, hiszen többször került már ki innen országos bajnok. Jártak már az olimpián is a vecsési postagalambászok madarai. A szakosztály sikereiről és a postagalambászat szépségeiről Simon Mihály szakosztályvezetővel beszélgettünk.

A postagalambászat nem a madarak szépségéről szól, esetünkben a sportteljesítményük az elsődleges. A galambokkal ugyanúgy kell foglalkozni, mint bármely sportág versenyzőivel: oda kell figyelni a madarak táplálkozására és az egészségükre, edzeni kell, fel kell készíteni őket a versenyre – foglalta össze tömören a postagalambászat lényegét a szakosztályvezető, aki egyébként a Vecsés SE egyik alelnöki tisztségét is betölti. Simon Mihály beleszületett a pos­tagalmbászatba, kisgyerekkora óta kötődik a madarakhoz. De nem csak galambász család volt az övék – meséli –, a família férfi tagjai ökölvívók is voltak, Mihály 1979 és 1986 között osztogatta az egyeneseket és a horgokat a ringben, majd miután szögre akasztotta a bokszkesztyűket, 1989-óta kis túlzással a postagalamboknak él. Nem is lehetne ez másként, hiszen a galambászat egy életforma, a madarakhoz érteni kell, emellett pedig rengeteg időt és energiát kell a sportba fektetni, különben elmaradnak az eredmények.

– Szakosztályunk komoly múlttal rendelkezik, 1942-ben önálló egyesületként alakult, majd a kétezres években olvadt be a sportegyesületbe. Olyan idők is voltak, mikor száz tagja volt az egyesületnek, manapság azonban már nincs akkora tábora a postagalmbászatnak. Korábban elég volt, hogy az ember szeretette a galambokat és volt néhány jó madara. Napjainkra nagyon sokat fejlődött a sportág, ezzel együtt megnőttek az anyagi terhek is, így szinte csak a legjobbak maradnak meg. A postagalmbászat amatőr ága erősen hanyatlik – mondta Simon Mihály.

A postagalamb szakosztály számos szép eredménnyel gazdagította már a vecsési sportéletet, a bajnoki címek mellett a kétezres évek elején a szakosztály tenyésztőit az ország legjobbjai között tartották számon. Zempléni József a Nemzet Galambásza címet is elnyerte, ezáltal bekerült a legmagasabban jegyzett hazai galambászok közé.

Az ország egyik legeredményesebb posta­galambásza, Pintér Ferenc gyermekével

Az idei szezont a Vecsés SE 17 versenyzője kezdte meg, ebből 16 versenyző galambjai a főversenyig is eljutottak. A versenyprogramot a Magyar Postagalamb Sportszövetség írja ki, a vecsésiek 1945 óta a Budapest 02 tagszövetségben versenyeznek. Idén 110 versenyző 3200 galambja mérettetett meg a versenyeken, köztük például az ország egyik legeredményesebb galambásza, a vecsési színekben versenyző Pintér Ferenc és madarai is. Pintér idén is szép eredményeket ért el, több dobogós helyezése mellett a fiatalok nemzeti bajnoka címet is megszerezte.

A postagalambok rövid-, közép- és hosszútávon, illetve maratonon repülnek a bajnokságban. Rövidtávon (100-400 km) és középtávon (300-600 km) egyaránt harmadik helyezést értek el a Vecsési SE postagalmbászai, míg a hosszútávot (500 kilométer fölött) sikerült megnyerniük. A maratoni távon (700 km) Simon Mihály galambja szerezte meg az aranyérmet.

Simon Mihály elmondta, bár halmozza a sikereket a vecsési szakosztály, a jövőt illetően lehetnek problémák, mert az utánpótlás kinevelése nem egyszerű feladat. A postagalambászok száma csökkenőben van, emiatt a fiatalok egyre kevesebbszer találkozhatnak a sportággal. Vecsésen próbálják népszerűsíteni a postagalmbászatot, iskolásoknak és óvodásoknak is tartottak bemutatót és megjelennek a városi sportválasztó napon is. Felmerült, hogy létrehoznak egy vecsési dúcot, ahol a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek a galambászattal. Egy ilyen helyszínen megtanulhatnák a galambok gondozását és tenyésztését is – mondta Simon Mihály –, ez azonban egyelőre csak ötlet, a megvalósításra még várni kell. Addig is a postagalambászok további jó eredményekkel, bajnoki címekkel hívhatják fel magukra a fiatalok figyelmét.

V

MEGOSZTÁS
Előző cikkKarácsonyi cipősdoboz-akció
Következő cikkÁllás!