A SULPiTER projekt keretében városfejlesztési szakmai találkozót rendeztek Stuttgartban

Tábori Ferenc alpolgármester a Stuttgarti konferencián

Október elején city-logisztikai szakmai találkozót szerveztek Vecsésen az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával az Interreg Central Europe programban szervezett SUL­PiTER projekt keretében.

A projekt következő állomása október végén Stuttgart (Németország) városa volt. Az itt megrendezett nemzetközi konferencián folytatták a projekt alapját képező urbanizációs térség logisztikai fejlesztésének további kidolgozását.

A SULPiTER (Sustainable Urban Logistic Planning – Fenntartható Városi Logisztikai Tervezés) projekt kiemelt céljául a CO2-mentes európai városi logisztika megtervezését tűzte ki, miután az előjelzések alapján az európai lakosság döntő része 2080-ban már városokban fog élni.

A háromfős magyar delegáció Tábori Ferenc Vecsés alpolgármestere vezetésével utazott ki 2018. október 24-én Stuttgartba. A delegáció további tagjai, Halápiné Borbás Ágnes, Vecsés város aljegyzője és Práczki Péter, a projekt vecsési menedzsere volt. Vecsés Város Önkormányzata két éve vesz részt a SULPiTER projekt megvalósításában.

Ekés András előadása (Mobilissimus Kft.)

A SULPiTER konferenciát a projekt európai tagjainak részvételével a Stuttgart Régió – Gazdasági Fejlesztés (Wirtschaftsförderung Region Stuttgart) irodájában, a város központjában rendezték meg.

A nemzetközi logisztikai konferencia résztvevőit a projekt olasz vezető partnere, Giuseppe Luppino és a projekt stuttgarti projekt menedzsere, az Európai Regionális Logisztikai Szaklap szerkesztője, Martin Brand köszöntötte.

A projekt keretében megtartott nemzetközi tréning keretében Jacques Leonardi (University of Westminster) a teherkerékpár városi közlekedésben vállalt szállítói szerepéről, Tom Zunder (University of Newcastle) a fenntartható városi logisztikai tervezésről, Andrea Campagna (University La Sapiensa) a városi logisztikában alkalmazott legújabb technológiákról tartott előadást.

Magyar részről Nagy Pál Sebestyén mutatta be a projekt időszaki munkatervét, valamint Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezető igazgatója tartott összefoglalót a Budapest és környékére vonatkozó fenntartható városi logisztikai tervről (Sustainable Urban Logistic Plan – SUMP). Ekés András utalt az eddig kidolgozott hazai terv részleteire, valami arra, hogy az nem csupán Vecsést és a XVIII. kerületet érinti, hanem a fővárosi agglomerációra és Budapest egészére terjed ki. A helyi városfejlesztési szakmai találkozók szervezéséről és azok tartalmi kialakításáról tartott előadást az angol John Bourn (North East Combined Authority). Az előadás támogatást adott a negyedik hazai SULPiTER szakmai konferencia megrendezésére is, amit november 7-én a Gellért Szállodában bonyolítottak le az EIT Digital és támogatói által szervezett nemzetközi konferencia interaktív keretei között.

A SULPiTER projektet Ekés András, a Mobi­issimus Kft. ügyvezetője mutatta be, aki előadásában részletesen kitért a városi intelligens logisztikai megoldások (melyek révén javítható a fővárosi áruszállítás hatékonysága), a kapacitásfejlesztésekre (pl. koncentrált rakodóhelyek rendszerének bővítése, konszolidációs központok, csomagpontok hálózatának fejlesztése), valamint az innovatív szállítási megoldásokra (pl. elektromos teherkerékpárok, kisáruszállítók), melyek a budapesti áruszállítás minőségét jelentős mértékben javíthatnák. A Budapesten megrendezett negyedik szakmai találkozót Soóki-Tóth Gábor, a projekt szakmai menedzsere moderálta.

Némedi Marianna

MEGOSZTÁS
Előző cikkIn memoriam
Következő cikkKarácsonyi cipősdoboz-akció