25 éves a testvérvárosi partnerkapcsolat Rheinstettennel

Delegációnk a Turmbergi kilátónál Karlsruhe elővárosában

A németországi ünnepségre 25 fős delegáció utazott el

Német testvérvárosunk 2018. november 9-12. között rendezte meg a Szent Márton Egyházközség Márton-napi ünnepségét, ahol megemlékeztek Vecsés és Rheinstet-ten negyed évszázados kapcsolatáról is.

Vecsésen még júniusban, a város 700 éves ünnepségén emlékeztünk meg a két város közötti jubileumi kapcsolatról, ahová meghívtuk Rheinstetten 20 fős küldöttség és Sebastian Schrempp főpolgármester urat. Ezt viszonozták a németek és Sebastian Schrempp meghívásának eleget téve novemberben egy 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe. A vecsési küldöttséget Szlahó Csaba polgármester úr vezette, akit családja is elkísért. A delegáció résztvevője volt a Wetschescher Nachtigallen kórus, képviseltette magát a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Kulturverein-Vecsés, a Vecsés Óvárosi Plébánia Egyházközsége, valamint a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület.

November 9-én, megérkezésünk napján az esti mise előtt a templomban egy szép koncertet adott a Nachtigallen kórus, majd a misét követően valamennyien átvonultunk a közeli Ufgauhalle-ban található étterembe, ahol kezdetét vette a jubileumi ünnepség. A Musikverein Neu­burgweier zenés üdvözlője után – melynek része volt a magyar himnusz és az úgynevezett „Badnerlied” is –, köszöntőbeszédet mondtak a települések polgármesterei. Beszédeikben mindketten kiemelték, hogy az elmúlt 25 év alatt mennyi közös élmény, mennyi egyesületi és baráti ismeretség alakult ki, amelyek mind-mind erősítik és élővé teszik a két település közötti hivatalos kapcsolatot. Mindketten név szerint megemlítették a kapcsolat létrejöttében fontos szerepet játszó egykori elöljárókat, és minden olyan személyt és családot, akik bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy ez a partnerség 25 évvel ezelőtt létrejöjjön és azóta is fennmaradjon. A kelet-európai rendszerváltás és Németország újraegyesítésének történelmi fordulópontjai is hozzájárultak ahhoz, hogy annak idején ez a kapcsolat létrejöhetett és lehetőség nyílt a két ország közötti szabad látogatásokra.

Vecsési delegációnk szombaton Karl­sruhe-ba látogatott el. A buszos városnézést követően a Hatz-Moninger sörgyárat néztük meg, ahol több díjnyertes sört is megkóstolhattunk. Szombat este meghívást kaptunk egy rheinstetteni amatőr színtársulat vidám színházi előadására.

Vasárnap a Wetschescher Nacht­i­gallen kórus közreműködött az Uf­au­halle-ban tartott ünnepi misén. A küldöttség egy része a városházánál rendezett ún. „Fasenacht” – farsangi szokást nézhette meg. A hagyomány szerint ezen a napon a polgármestertől „elveszik a város kulcsát” a helyi egyesületek vezetői és ezzel egy napra „átveszik a hatalmat a városvezetésben”. Az itteni szokás szerint ezzel a nappal és órával – 11. hónap 11-én, 11 óra 11 perckor – megkezdődik a farsang. A legtöbb egyesület és intézmény ilyenkor álarcos-maskarában jelenik meg, Shrempp polgármester úr idén vakondnak öltözött.

A vasárnapi nap folytatásaként számos énekkar és zenekar műsorát hallgathattuk meg az Ufgauhalle színpadán, köztük a Wetschescher Nachti­gallent is. A kórust harmonikán Kreisz László, a Landesrat elnöke kísérte, aki egyben Taksony polgármestere is, így elmondhattuk, hogy két polgármester is tagja volt a delegációnknak. A „Bazar”-ban finom ételeket és süteményeket kóstolhattunk meg. A vásár itt nagyrészt a jótékonykodásról szól: a helyi egyesületek tagjai saját készítésű ajándéktárgyaikkal, a helyi vállalkozók felajánlott termékeikkel járulnak hozzá a gyűjtéshez. A Szabados-Schiller család jóvoltából vecsési savanyúság is került a pultra a vásáron, amelyek nagy sikert arattak.

A sok színes program közepette igen gyorsan elrepült az idő és arra eszméltünk, hogy hétfő van és indulnunk kell haza.

Szeretnénk köszönetünket kifejezni a rheinstetteni városvezetésnek a meghívásért, valamint a vendéglátó családoknak a szíves vendéglátásért.

Külön köszönet illeti meg Bettina Webert és Tobias Welkert, akik a programok koordinálásában oroszlánrészt vállaltak.

Reméljük, hogy ez az immáron 25 éves kapcsolat még sokáig élő és aktív marad a két település, az egyesületek és közösségek, valamint a családok között.

Tófalvi Mónika, NNÖK-elnök