Balla Péter Népdalkör és Citerazenekar Kínában vendégszerepelt 2. rész

A kínai Nagy Falnál

Augusztusban csoportunk 26 fővel, Kis Tóth János BÁKK-igazgatóval, Nagy Gyula művelődésszervezővel és Geng Jie tolmáccsal Kínába utazott az V. Jinani Nemzetközi Kórusfesztiválra.

A meghívás a BÁKK-ban rendezett Holdújév ünnepet nyitó kínai nagykövetnek és a rendező Magyar-Kínai Kulturális Egyesületnek köszönhetően jött létre.

Augusztus 25-én, a Nagyszínházban történt sikeres szereplés után a délutáni program a mi, illetve Magyarország és Vecsés bemutatásáról szólt. A színház bejáratánál kiállítási standot rendeztek be kísérőink az itthonról vitt, hazánkról szóló könyvekből, szóróanyagokból, apróbb ajándéktárgyakból és vecsési savanyúságból, amelyet Szabadosné Schiller Katalintól kaptunk. A kóstoltatás nagyon tetszett, különösen a csípős ízeket élvezték a kínaiak, ezért gyorsan el is fogyott minden. A standnál az előre összeállított nagy fotómontázsaink (magyar, budapesti és vecsési: saját és folklór fotókat tartalmazó) és a fesztivál óriás plakátja előtt is fotózkodtunk.

Ezután kirándulást tettünk a városvédő folyóhoz, ami nagyon impozáns látványt nyújtott a rajta közlekedő kis kirándulóhajóival, hídjaival, kristálytiszta forrásaival, ahonnan még manapság is ivóvizet visznek haza a jinaniak. Aztán átbuszoztunk a Jáde múzeumba, ami egy szép park közepén volt, majd vacsora után visszatértünk az esti második bemutatkozó csoport előadását megnézni. Európából még egy csehországi kórust hívtak meg a kínaiak, akik egy komplett misét adtak elő, majd a Shanghai Oktató Egyetem hallgatói énekeltek zongorakísérettel. Ők modern darabokat is játszottak, ritmushangszerekkel is színesítették előadásukat. körülbelül fél 10-kor indultunk vissza a hotelbe, de a sok élmény hatására nehezen tudtunk elaludni, éjfél körül tértünk nyugovóra

Következett 26-a, a Fesztiválkoncert napja, ahol 15 perces műsort kértek tőlünk. A választás a Galga-menti csokorra (népdalkör) és a Szatmári csokorra (citerazenekar) esett. Mivel a koncert kora este volt, ezért erre a napra egy hosszabb nappali programmal készültek meghívóink. A Baotu Forrás Park, ahol a hegyekből ideérkező 70 (!) forrás a felszínre tör, csodálatos volt. A bejáratnál idegenvezetőink kis magyar zászlócskákat adtak a kezünkbe és rögtön készült rólunk néhány újabb csoportkép. Szebbnél szebb épületekkel, hidakkal és rengeteg emberrel találkoztunk ezen a párás, meleg vasárnap délelőttön.

Majd Jinan központi terének megtekintése következett. Az elképesztő méretű téren modern fémszobrok és előadótér is található, a kis emelvényen éppen egy futóverseny befutója utáni műsor volt. A tér végén fedett oszlopsorok közt híres kínai emberek szobrai mellett sétálgattunk. Ebéd után a csoport vezetőit tolmácsunk kíséretében egy szimpóziumra szállították a Nagyszínház egyik diplomáciai különtermébe, ahol a tartományi vezetők és a rendezvény ötletadója, a Jinani Irodalmi és Zenei Szövetség alelnöke és 3 művészeti munkatársa folytatott velünk szakmai beszélgetést. Érdeklődtek a magyar népdalok számáról, megőrzési módjáról, a citera múltjáról, a csokrok összeállítási szempontjairól, a tájegységekről, a hazai népdalkörök számáról, de a kiutazásunk és működésünk támogatottságáról is. Közös fotózás zárta a beszélgetést.

A próbaterembe visszaérve hamarosan megérkeztek a többiek is, akikkel gyors behangolás után átvettük a műsort, majd a kínai dal következett. A verset az itt született Li Qingzhao írónő írta a XI. században, a jelenkorban hozzáírt dallam fülbemászó, de 4 szólamúsága miatt kihívás volt tagjainknak. A kiejtést kísérőink segítségével igyekeztünk elsajátítani, és máris kezdődött a közös próba a 7 másik kórussal. A koncertteremben a karzaton három, a lépcsős színpadon a másik öt kórus beállítása után kb. 280 énekes együtt énekelte a dalt, ami az elejétől egészen jól ment.

Majd kezdődött a Fesztiválkoncert, ahol mi ötödikként szerepeltünk. A próbateremben már tapintható volt a feszültség, mindannyian nagy izgalommal vártuk ezt az estét. Aztán eljött a mi időnk is, színpadra szólították csoportunkat és előadtuk a két csokrot, amely hihetetlenül nagy sikert hozott ismét számunkra! A népdalköri csokrot Pesti János ismét csodásan kísérte, azután citerazenekarunk is kitett magáért, kattogtak a gépek, készültek a videók, és csak úgy zúgott a taps, egészen az öltözőig visszaérve elkísért bennünket dalos társaink gratulációja és vastapsa! Elmondhatatlanul felemelő érzés volt, és ahogy megfogalmazta egyik kísérőnk: itt és most büszke volt arra, hogy magyarnak született! A felénk áradó szeretet és elismerés szokatlan volt, sosem tapasztaltunk még ilyet és bizonyára ez lesz életünk egyik legnagyobb élménye!

Katonáné Gergely Tünde, fotó: Katona Csaba