Vecsési Óvodák IV. konferenciája

A Vecsési Óvodák újra együtt…

„A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció” (Müller Péter)

Nagy öröm volt számunkra, hogy 2018. szeptember 17-én a vecsési óvodákban tevékenykedő szakemberek újra együtt lehettek. Az idei szakmai találkozón közel 200 fővel voltunk jelen, ahol a szakmai eszmecsere mellett, remek alkalom nyílt a kollégákkal való találkozásra, kötetlen beszélgetésre is. Idén az óvodapedagógusok mellett, az óvodatitkárok, a pedagógiai asszisztensek, az óvodai dajkák és a pedagógiai munkánkat segítő logopédusok, gyógypedagógusok, fejlesztő­pedagógusok is csatlakoztak rendezvényünkhöz. A program 9-16 óráig tartott, igen tartalmas napot tudhatunk magunkénak.

Ezúttal is meghívtunk olyan vendégeket, akikkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, így Budapestről, Bonyhádról, Dunaharasztiból, Lakitelekről, Nagyvázsonyból, Pilisről, Szigetszentmártonból, Tápiószeléről és Komárom-Esztergom megyéből is érkeztek kollégák.

A szakmai napunkat Szlahó Csaba polgármester úr nyitotta meg és adott jó hangulatot a továbbiakhoz.

A „Mosolygós Magyarországért” kezdeményezője Farkas Éva pedagógus, mentálhigiénésen nyitogatta szemünket a pozitív szemléletmód és gondolkodás felé. Hazánkban már számtalan intézmény csatlakozott a Mosolygós Intézmények hálózatához, többek között a Bálint Ágnes Óvoda és a Vecsési Mosolyország Óvoda is.

A MÓD-SZER-TÁR Oktatásszervező és Tanácsadó intézményfejlesztőjével, Lendvai Lászlóné, Anival folytattuk a programot; éves naptárként vettük számba a tervező és adminisztratív teendőket, a 2018/2019-es nevelési év tekintetében.

Rövid szünet után, Lakner Brigitta – a Bálint Ágnes óvoda vezetője – bevezető gondolataival, Soltész Erzsébet dietetikus előadását hallhattuk az Egészséges táplálkozás – a kiegyensúlyozott étrend alapjai témakörben.

A várva várt prezentáció, Dr. Pálfi Sándor főiskolai tanár – Deb­receni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar – előadásában: „Egy lelki szükséglet (játék) és a kielégítést támogató pedagógia hatásrendszer az óvodában” címmel, a 2017-es konferenciánk folytatása volt.

A fókuszban természetesen ismét az óvodáskorú gyermekek és alapvető tevékenységük, a szabad játék volt. A szakmai napon sok értékes ismerettel bővült tudásunk, melyeket minden bizonnyal hasznosítani tudunk a hétköznapokban.

Köszönettel tartozunk városunk vezetésének, hogy támogatták az esemény megszervezését, a Bálint Ágnes Kulturális Központnak, hogy a helyet és a technikát biztosította számunkra, a Fütte Bistro-nak a színvonalas szervírozásért, támogató attitüdért és a MÓD-SZER-TÁR Oktatásszervező és Tanácsadónak, hogy segítő kezet nyújtottak a konferencia létrejöttéhez. A napról minden résztvevő igazolást kapott, mely a továbbképzések krediteibe beszámítható.

Hálámat fejezem ki a Vecsési Mo­soly­ország Óvoda nevelői közösségének, a színvonalas kivitelezésért, a jó hangulatért és azért, hogy ilyen csapatot alkotunk.

A szakmai napot követően számtalan pozitív visszajelzést kaptunk, mely azt erősíti bennünk, hogy igény van a szakmai együttlétekre, a tudásmegújításra és baráti beszélgetésekre, hiszen ugyanazt a hivatást éljük, óvodáskorú gyermekeket nevelünk.

Kovácsné d’Elhougne Ilona óvodavezető, köznevelési szakértő,  
Vecsési Mosolyország ÓvodaKindergarten Kinderlachen in Wetschesch