Országos Könyvtári Napok Vecsésen

Író-olvasó találkozó Darvasi Lászlóval

A Róder Imre Városi Könyvtár idén is csatlakozott az Informatikai és Könyvtári Szövetség által támogatott, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozathoz, az Országos Könyvtári Napokhoz.

Október 1-7-ig, egy héten keresztül igyekeztünk min­den korosztálynak programokat kínálni. A programok mellett fontos kiemelni a megbocsátás hetét: egész héten késedelmi díj megfizetése nélkül vettük vissza a lejárt határidejű könyveket.

A programokról

Író-olvasó találkozóval kezdtük a hetet: október 2-án Darvasi László József Attila-díjas író, költő, drámaíró volt a vendégünk, aki először a gyerekeknek, majd a felnőtteknek tartott előadást.

A Halmi Telepi és az Andrássy Gyula Általános Iskolából is érkeztek gyerekek a találkozóra. Diákoknak szóló előadásán az író játékos formában több regényét is bemutatta, köztük Az Év Gyermekkönyve-díjat is elnyert műveit: a Trapitit és A 3 emeletes mesekönyvet.

Felnőtt találkozóján szó esett novelláiról, tárcáiról, könyveiről, de könyvrészleteket is hallhattunk az író tolmácsolásában. Darvasi írásművészete emberi tévelygésekkel, kudarcokkal és örömökkel teli, egyszerre hétköznapi és különös alakok sorát vonultatja fel. Személyes történetein keresztül, munkásságán kívül a nézők több érdekes dolgot megtudhattak magáról az alkotóról is.

A legkisebbekre gondolva: október 4-én Ringató-foglalkozásra vártuk a gyerekeket és a szülőket. A Ringató egy családi művészeti nevelési program. A könyvtári foglalkozást Rozványi Beáta vezette. A Ringató célja a zenei élménynyújtás, hogy a részt vevő felnőttek és gyerekek átéljék a közös játék és éneklés örömét. Örömmel láttuk, hogy a babák és mamák közösen élvezték a Könyvtári Ringatót, ezzel is színesítve a könyvtár mindennapjait, és az Országos Könyvtári Napokat.

Könyvtárunkban hónapok óta sikeresen működik a Horgoló Klub Fazekas Anna vezetésével. Az Országos Könyvtári Napok alkalmából október 4-én rendhagyó találkozót tartott a klub: nyílt napon várták az érdeklődőket és a tagok munkáiból kiállítás is készült, mely megtekinthető a könyvtárban, nyitvatartási időben.

Könyves vasárnapunkon az elmúlt évekhez hasonlóan rendhagyó nyitvatartással vártuk a látogatókat. Ezen a napon lehetőség volt ingyenes beiratkozásra és kézművesfoglalkozáson is részt vehettek a családok. Nagy érdeklődés övezte az október 7-i vasárnapot, különösen a könyvtári díjátadót. Idén ugyanis díjaztuk az olvasókat: három korosztályban kihirdetésre kerültek a legtöbbet kölcsönző, a leggyakrabban járó olvasók, illetve a könyvtár a legfiatalabb és a legidősebb olvasója díj is. Megválasztottuk az év könyvtárba járó családját is. A díjakat ünnepélyes keretek között vehették át a meghívottak.

Reméljük, hogy mindenki jól szórakozott ezen a héten! A könyvtárban nem pihenünk, továbbra is azon dolgozunk, hogy mindenki megtalálja nálunk az őt érdeklő programot.

Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából a 2018-as évet Mátyás király emlékévként tartjuk számon. E jeles évforduló tiszteletére könyvtárunkban megemlékeztünk igazságos királyunkról: 2018. október 15-én Dr. Diószegi György Antal művelődéskutató volt vendégünk, aki interaktív előadásában Hunyadi Mátyás királyunk őseinek és rokoni körének eredetkutatásáról beszélt nekünk.

Október 19-én az idén 26 éves Susato Régizene Együttes koncertjére vártuk a régi zene kedvelőket. Koncertjüket korhű jelmezekben adták elő, a koncert után pedig hangszerbemutatót is tartottak.

A könyvtárban nem pihenünk, továbbra is azon dolgozunk, hogy mindenki megtalálja nálunk az őt érdeklő programot.

Ismét elindulnak a gyermekkönyvtárban a pénteki kézműves-foglalkozások.

Új gyermek­könyvtáros kolléganőnk, Balázsné Bényi Erika szeretettel várja a gyerekeket és a szülőket is péntekenként 13 órától a gyermekkönyvtárba. A foglalkozás egész délután tart, amihez 18 óráig lehet csatlakozni. A részvétel a foglalkozáson 200 Ft, ami tartalmaz minden anyagköltséget.

Elérhetőségeink:

Róder Imre Városi Könyvtár
2220 Vecsés, Telepi út 43.
06-29/354-391
rodim@vecsesikonyvtar.hu
www.vecsesikonyvtar.hu
www.facebook.com/roderimre

Nyitvatartás:
hétfő: 9–18 óra, kedd: 11:–19 óra
szerda: szünnap, csütörtök: 8–17 óra
péntek: 10:–18 óra, szombat: 8:–13 óra

Balogh Barbara, fotók: Kaposi-Kovács Enikő