XVIII. Vecsési Káposztafeszt kiemelkedő eseményei

Káposztamérleg

Egy-egy Káposztafeszt után mindig elkészülnek a kimutatások, a statisztikák és az összehasonlítások. Így volt ez idén is.

A XVIII. Káposztafeszt szervező bizottsága elégedetten dőlhet hátra, ugyanis a két nap alatt – a szombati esős és szeles idő ellenére több mint 20 ezren látogattak ki az Epresbe.

Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös rendezvényén a szervezők az idei Káposztafesztet a „Minőség és tradíció” jegyében hirdették meg. A két és fél napos rendezvény fő attrak­ciói a különböző versenyek voltak. A főzőverseny és azt kísérő kóstoltatás vonzza a legtöbb érdeklődőt. A csapatokat pedig a megmérettetés, amihez minden évben tekintélyes szakmai összetételű zsűrit kérnek fel. Most is csapatonként és naponként egy-egy káposztás étellel lehetett nevezni.

Szeptember 22–23-án két zsűri is értékelte a csapatokat. No nem egyszerre, hanem egyik nap az egyik, másik nap pedig a másik. A káposztás ételkülönlegességek zsűri­el­nökének szerepét szombaton Jegenyei István – a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tagja, a Szabadtűzi Lovagrend Lovagja – vállalta, vasárnap pedig Szőke András, akit Jegenyei István társelnökként segített munkájában. (Szőke András, filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés legismertebb alakja volt.) Több mint 30 csapat nevezett. A főző csapatoknak köszönhetően városunk legjellegzetesebb káposztás ízeivel találkozhattak, akik kóstolási szándékkal látogattak ki az Epresbe. A minőséget a HÍR-es, azaz a Hagyományok Ízek Régiók védjeggyel ellátott savanyúságok és káposztás ételek garantálták.

De ne feledkezzünk meg a savanyúságversenyről sem. Itt savanyított káposzta, kovászos uborka, vegyes-vágott savanyúság és káposztával töltött fehér TV-paprika kategóriákban lehetett nevezni.

A szombat kiemelkedő programja a nagyszínpadon az „Aratósok” „Arató mulatsága” volt. A két évvel ezelőtti „Sváb esküvő” és a tavalyi farsangi „Rétesevés” után ebben az évben most ez a produkció érdemelte ki a közönség elismerő tapsát. Szintén szombaton délután láthatta a közönség Solymár bemutatkozását – öt nemzetiségi csoport mutatta be műsorát.

A vasárnap legnagyobb látványossága már évek óta a felvonulás, ami most is 10.30-kor a Jókai utcában, a Szent Kereszt templomnál terményáldással kezdődött. A másfél óráig tartó program résztvevői a Jókai Mór utca és a Kálmán utca érintésével jutottak el az Epres Régi-Ecseri úti bejáratához, majd az Epresen átvonulva kerültek a Cziffra Csárdánál felállított színpad elé. Idén 33 felvonuló csapatot láthatott a nagyszámú közönség. Itt kell megemlíteni, hogy a terményáldáson részt vett Áder János köztársasági elnök is. (A szeptemberi újságban erről részletesen beszámoltunk. A szerk.) A felvonulókat ifj. Fazekas József vezetésével a VHZ Fúvószenekara vezette fel, hagyományosan a menet élén érkezett az Epresbe Szlahó Csaba polgármester és családja, valamint a meghívott vendégek – Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöksége, akiket Gombár Mónika moderátor rögtön a színpadra szólított, ahol a felvonulókat elbíráló zsűri munkájában vettek részt. A felvonulókat Szlahó Csaba polgármester köszöntötte. A felvonulók egyre ötletesebb káposztás történetekkel és jelmezekkel próbálták elnyerni a zsűri jó indulatát. A felvonulás után a színpadon a helyi fellépőkön kívül több hazai sztár is szerepelt. A délután további részében rendezték meg a káposztapucoló versenyt, a dirndl-
bemutatót, a káposztaememlő és a káposztapakoló versenyt. Szombaton, az esti koncerten fellépett Zoltán Erika, Radics Gigi, Csordás Tibi, Kiki, Horváth Tamás, Kozmix, Bárány Attila és DJ Dominique. Vasárnap elsöprő sikere volt a Bikini együttesnek.

A Musik­ve­rein Wet­chesch, valamint a Brunner Zenekar külön sátorban várta a zenekedvelőket. Frühwirth Mihály helytörténeti gyűjteménye „Sorsok a XX. században” most is sok érdeklődőt vonzott. Vasárnap több ki­gészítőprogram is színesítette a kulturális kínálatot. A kisvonat folyamatosan szállította a vendégeket a Bálint Ágnes Emlékházba, a Tájházba és a Vértesi Nándor utcában található Nyomdagalériába.

Eredmények

Főzőverseny

1. helyezés: Káposztás kábelesek
2. helyezés: Csalafinták
3. helyezés: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Különdíj: William’s Televízió

A vasárnapi főzőverseny eredményei
1. helyezés: Fesztivál Gyöngyszemei a „Libavariációk” étellel
2. helyezés: Kulturverein a sváb disznótorossal
3. helyezés: KócbaBÁKK, a kócos sushival

Különdíjasok:
Legegészségesebb étel: Szűcs és társai Ügyvédi Iroda – szoljanka
Legkreatívabb étel: William’s Televízió – töltött ételkülönlegességek
Legjobb tálalás: Ennivaló-k és az őszi káposztasaláta
Legkülönlegesebb étel: Gasztrocimborák a lecsós csülkös káposztával
Legjobb csülkös étel: Káposztás kábelesek
Legjobb káposztás vad: Pécel város polgármestere – szarvaspörkölt gazdagon

Felvonulás

A vasárnapi felvonulás eredményei:

Gyermekkategória:
1. helyezés: Bálint Ágnes óvoda KÁPOSZTA KIRÁLYSÁG – Az óvoda középső és nagycsoportjai vonultak.
2. helyezés: Falusi Nemzetiségi óvoda
3. helyezés: Tündérkert óvoda4. helyezés: Mosolyország óvoda

Ifjúsági kategória:
1. helyezés: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola 4.b osztály: Grassalkovich Antal és a betelepített vecsési családok
2. helyezés: Andrássy Gyula Általános Iskola
3. helyezés: Halmi Telepi Általános Iskola 4. helyezés: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola 1.b osztály

Felnőttkategória:
1. helyezés: 3. számú Nyugdíjas Klub
2. helyezés: Rosmarein Táncegyesület
3. helyezés: Vecsési Zeneiskola

Legszebb sátor verseny:
1. helyezés: Káposztás kábelesek
2. helyezés: KócbaBÁKK
3. helyezés: Bau-Styl, Ízfokozók

Legnagyobb káposzta verseny
1. helyezés: Halász Családi Gazdaság– 8 kg-os káposzta
2. helyezés: Szabados József – Csúcsos káposzta
3. helyezés: Lovász Tibor felvidékről– 7 kg-os káposzta

Savanyúságverseny eredményei

Hagyományosan négy kategóriában hirdették meg idén is a versenyt. Szeptember 21-én, pénteken 16-18 óra között kellett leadni a finomságokat a Grassalkovich iskolába.  A szigorú zsűri tagjai voltak:Velkei József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei elnöke, Sárdi Antalné, Rajnai Mihály, Strohmayer László.  A legjobb savanyított káposzta vándordíjban részesült! A közönségdíj odaítéléséhez, a nyilvános kóstolásra és szavazásra szombaton 14-17 között volt lehetősége az érdeklődőknek.

Savanyítottkáposzta-kategória:
1. helyezés: e.S.J.é. Bt.
2. helyezés: Brunner és Brunner Savanyúság Kft.
3. helyezés: Tam-Ker 97 Bt.

Káposztával töltött paprika kategória:
1. helyezés: Stiller Roland
2. helyezés: Strom Kft.
3. helyezés: A/B 2004. Bt.

Kovászosuborka-kategória:
1. helyezés: TAM-KER 97’ Bt.
2. helyezés: Rézner Bt.
3. helyezés: A/B 2004. Bt.

Vegyes vágott savanyúság kategória:
1. helyezés: VESAV Kft.
2. helyezés: Antal család
3. helyezés: Früh-ker Kft.
Vándordíj: e.S.J.é. Bt.
Közönségdíj: e.S.J.é. Bt.

Dirndl-ruhaverseny győztese, Kopó Alexandra
Dirndl-ruhaverseny eredményei

Ezen a versenyen mutatják be a múltban, illetve a jelenben is, hasz­nálatos német nemzetiségi, illetve dirndl-ru­ha­köl­te­ményeket. A jelentkezők többnyire sváb kultúrájukról ismert településekről érkeztek.
1. Kopó Alexandra
2. Dobrovitz Alexandra
3. Jeszenszki Mariann
Különdíj: Kári HannaVT-összeállítás

VT összeállítás