A Balla Péter Népdalkör Kínában vendégszerepelt

Jinani Nyugalmazott Köztisztviselők Rendezvényközpontjában is énekeltünk

Augusztusban csoportunk 26 fővel Kis Tóth János BÁKK igazgatóval, Nagy Gyula műve­lődésszervezővel és Geng Jie tolmáccsal Kínába utazott az V. Jinani Nemzetközi Kórusfesztiválra.

Jinan Santung tartomány székhelye Pekingtől délre kb. 400 km-re fekszik a Sárga folyó partján. A közelben született Konfuciusz ókori bölcs is. Lakossága majdnem 8 millió fő, területe 8 ezer m2.

A meghívás a BÁKK-ban rendezett Holdújév ünnepet nyitó kínai nagykövetnek és a rendező Magyar-Kínai Kulturális Egyesületnek köszönhetően jött létre. Az itteni ünnepségen történő sikeres szereplésünk alapján ajánlottak bennünket a fesztivál rendezőinek, akiktől áprilisban meg is érkezett a hivatalos felkérő levél. Ez tartalmazta a rendezvény fő programjait, a pontos helyszínt és a finanszírozást. A kint tartózkodásunk teljes költségét 5 napra (országon belüli utaztatás, étkezés, szállás, belépők, stb.) a meghívó fél állta. Nekünk a kiutazást kellett megoldanunk saját keretből, ami még így is magas összeget tett ki, pedig (hogy olcsóbb legyen) Dubai átszállással repültünk. Költségeinket növelte még, hogy a vízumot és az utasbiztosítást nekünk kellett megvennünk. Lázas munka kezdődött, próbáltunk támogatókat találni tervünk megvalósításához, ami nagyon nehéz feladatnak bizonyult. Az elküldött kb. 30 kérelem nagy részére válasz sem érkezett, és a nagyvállalatok is nemleges választ adtak. Nagyon kevés olyan segítőnk akadt, aki szívügyének tekintette volna Magyarország hírnevének öregbítését, a magyar néphagyományok, népzene megmutatását Ázsiában. Végül Vecsés Város Önkormányzata, Pest Megye Önkormányzata elnöke és a Földfém Kft. járult hozzá az együttes kiutazásához, amelyet most is hálásan köszönünk.

Csoportunkról annyit dióhéjban, hogy 16 éves fennállásunk alatt Szeghalmi Ágnes művészeti vezetőnk irányításával a KÓTA-’tól 6 Aranypáva Díjat és 1 Aranypáva Nagydíjat, 2 Különdíjat, valamint a Tisza 83’ Fesztiváldíját is elnyertük. 200-nál is több fellépésünk volt, Erdélyben háromszor, Felvidéken kétszer jártunk, Pesti Megyeházán és a Néprajzi Múzeumban is többször szerepeltünk.

Sok izgalom és idegeskedés után a szándék valósággá vált, terveinket megfejeltük még egy Pekingi látogatással is, de erről később…

Augusztus 22-én 16 órakor útnak indultunk és 23-án – Dubai átszállással és Pekingből még további gyorsvasúttal – majdnem éjfélkor érkeztünk meg Jinanba a szállásunkra. 24-én reggeli után klimatizált busszal és 2 állandó kísérő hölggyel vittek minket az óriási és fantasztikus Nagyszínház egyik koncerttermébe, ahol máris színpadbejárás és próba következett. Ettől kezdve minden nap a számunkra szokatlan, de hagyományos kínai ebéd elfogyasztása következett, amelyhez evőpálcikát kaptunk. Délután ellátogattunk a Nyugalmazott Köztisztviselők Rendezvényházába, egy 6 emeletes épületbe, ahol körbemutatták nekünk a termeket és az ott folyó tanfolyamokat. Nagyon széles szabadidős választékot nyújtanak a nyugdíjasoknak, különböző táncok (balett, klasszikus és modern) mellett sport (tenisz, tollas, pingpong, billiárd, sakk, go, stb.) és kulturális (festő kör, könyvtár, kórus, stb.) tevékenység közt is választhatnak. A tágas és impozáns épületből a nagy méretű színházterembe vezettek bennünket, ahol állva tapsolva fogadták csoportunkat. Ezután a megtisztelő belépő után látványos táncos és énekes előadásokat néztünk meg, majd mi is rövid műsort adtunk a nézőknek. Nagy tapsot kaptunk éneklésünkért! Utána egy tartományi vezető megajándékozta csoportunkat egy nagyméretű selyempapírra ragasztott hagyományos vízfestménnyel, cserébe mi egy vecsési-magyar ajándékcsomaggal kedveskedtünk. Ezután az összes fellépő (kb. 200 fő) közös fotózáson vett részt, majd a táncosok bevontak minket is egy közös táncba. Nagyon jól éreztük magunkat, igazán kedvesek voltak velünk! Utána a közeli étteremben vacsoráztunk, és este még megbeszélést tartottunk az aulában a másnapi nagy koncert előkészítése miatt.

Augusztus 25-én ebéd után indultunk ismét a Nagyszínházba, ahol már folytak a színpadi próbák. A citerák behangolása és rövid beéneklés után 14 órakor kezdődött az egyórás bemutatkozó koncert, amelyre külön műsorfüzet készült a dalcsokrok címeivel és kezdősoraival magyar és kínai nyelven. Ezeket itthon már előre lefordította Geng Jie (Sziszi), akinek nagy kihívás volt népi szövegeink átfordítása (pl. Sárga tiknak a bögye…). A számunkra szokatlanul hosszú műsoridőt művészeti vezetőnk igyekezett minél változatosabb módon kitölteni. Ezért váltakozott a színpadon a népdalkör és a citerazenekar, a női-férfi kar, szólók, triók, végül pedig a teljes együttes közösen adta elő a dunántúli csokrot. Amikor megszólalt a citera, a nézőtéren teljes csend lett és azonnal videózni kezdték ezt a számukra szokatlan hangú hangszert! Óriási sikert arattunk, hatalmas taps kísért bennünket a színpadon, rengeteg fotó készült rólunk és velünk, folyamatosan megállították tagjainkat közös szelfik készítésére.

Katonáné Gergely Tünde

Katona CSaba felvételei