Változtak a repülési irányok Budapesten

Tízezrek életét keseríti meg

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren új felszállási irányokat léptettek érvénybe, ami hátrányosan érintette a X. és a XVIII. kerület eddigi csendes részeit. D. Kovács Róbert, kőbányai polgármester a Világgazdaságnak elmondta, hogy mintegy 50 ezer ember életét keserítik meg a felettük gyakran percenként elhaladó repülőgépek. A képviselő-testület az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordul. – panaszolta a Világgazdaságnak D. Kovács Róbert, kőbányai polgármester, miután a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren új felszállási irányokat léptettek érvénybe, ami hátrányosan érinti a X. kerület több, sűrűn lakott városrészét.

Augusztus közepétől módosultak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér felszállási irányai, így naponta több száz gép repül át a X. és a XVIII. kerület eddig csendes részei felett.

D. Kovács Róbert kiemelte: a változtatás különösen az Óhegy-park, az Újhegyi lakótelep, a Bajcsy-Zsilinszky kórház és a Városközpont területi egységeket érinti.

Ezekben a kerületi részekben több bölcsőde, óvoda és iskola működik, összességében pedig mintegy 50 ezer ember életét keserítik meg a felettük gyakran percenként elhaladó repülőgépek. Becslések szerint naponta több száz járatról van szó. D. Kovács úgy fogalmazott, hogy az eddig csendes városrész a gépek dübörgésétől elviselhetetlenül zajos lett, a megnövekedett zajterhelés az ingatlanárak értékcsökkenését okozza. Zajmérést eddig nem végeztek, de a tényállás tisztázása érdekében szükség lesz rá. Az eljárás műszaki paramétereit a HungaroControl (HC) légiforgalmi szolgáltató dolgozta ki.

A Kőbánya-kertváros.hu cikke szerint a kerület képviselő-testülete a legutóbbi ülésén arról döntött, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordul, valamint megbeszéléseket kezdeményez a HungaroControl Zrt.-vel annak érdekében, hogy vizsgálják felül a lakosság életminőségét lerontó légiforgalmi változásokat.

A határozat kimondja: a kerület nem ért egyet a HungaroControl Zrt. új műszeres szabvány indulási eljárásával és követeli, hogy a korábbi és a jelenlegi repülési irányok felülvizsgálatával alakítson ki olyan eljárást, amelyben kedvező széljárás esetén a repülőgépek nem a lakott területek felett közlekednek, valamint csökkentik a cargo gépek lakott területek felett történő áthaladását.

A Kőbányai Önkormányzat támogatja a XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának petícióját, amelyben arra kérte a HungaroControlt, hogy ne vezessen be olyan eljárásokat, amelyek a környéken élőket hátrányosan érintik.

A Világgazdasággal a HungaroControl közölte: az indulási eljárások módosítását az Európai Bizottság rendelete tette kötelezővé Magyarországnak. Lapunknak kiemelték, hogy mindez a leszálló gépek útvonalát nem érinti. „Folyamatosan vizsgáljuk, hogyan csökkenthető az érintett kerületek és települések zajterhelése, de figyelemmel kell lennünk a szigorú nemzetközi szabályokra és biztonsági követelményekre is” – mutattak rá.

Forrás: portfolio.hu, fotó: index.hu