November 7-ig lehet a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatot beadni

A nyári szünet után először szeptember 18-án ült össze a képviselő-testület.

Összesen 17 napirendi pontot tárgyaltak, ebből 4 napirendi pont esetében zárt ülésen döntöttek. Ezen az ülésen határoztak többek között arról, hogy a város ismét csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz, pá­lyázatot nyújtanak be az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány által kiírt Nemzeti Ovi-Sport Programra.

Polgármesteri beszámoló 

Szlahó Csaba polgármester beszámolója elején a pályázati beruházásokról tájékoztatta a képviselő-testületet. Elmondta, hogy a DPMV irányítástechnikai és diszpécserközpont építése halad a legjobban. Itt a kivitelezőnek kedvezett, hogy a födémek a nyár előtt elkészültek, most az ácsmunkákat és a gépi vakolást végzik. A Damjanich utcai új bölcsőde építése is jól halad. A négy részre osztott épület két egységének a tetőszerkezete elkészült, így ott már a külső nyílászárokat szerelik, a villanyszerelési alap vezetékezést megcsinálták, itt a gépészeti szerelések is elkészültek, most a csempeburkolást végzik. A harmadik épületrész is tető alatt van, itt a belső munkák folynak. Az utcafronti negyedik épületrésznél nincs még kész a tetőszerkezet. A Mentőállomás és Alapellátási Központ beruházásnál érezhető a lemaradás. Jelenleg a második szinten a födémtartó oszlopok betonozása folyik, hogy mielőbb zsaluzhassák itt is a födémet. A lakóparki futópálya gyakorlatilag elkészült, a gumiburkolatot kell még véglegesíteni. Elkezdődött a Sándor tanyai műfüves focipálya kiépítése, miután az MLSZ értesítést küldött, hogy a Srtabag Zrt. nyerte a kivitelezést. A Grassalkovich Antal Általános Iskolában átadták szeptember első felében a csarnok tetőszerkezetének a felújításához a munkaterületet. Itt a kézilabda szövetség által kiválasztott kivitelező, a VIRTEM Építő Kft. jelezte, hogy a tényleges munkákat csak később kezdi. A Cifra csárda parkolóban a két elektromos töltőállomás elkészült, a hivatalos átadást szeptember 12-én tartották meg. Az I. világháborús sírok felújítása is elkészült, valamint a Hősök ligetében lévő emlékművet is újracsiszolták, a vésett betűk helyett márványtábláról olvashatóak az elesettek nevei. Augusztus 14-én kapták az értesítést, hogy a zsidó sírok felújítására nyert a város 4,2 millió Ft-ot. A Halmi utca és a Halmy tér közötti szakaszon elkészült a Besztercei utca járdaépítése. A Lőrinci utca és a Damjanich utca közötti szakaszon elkészült a Kikindai utca járdaépítése. Elkészült a Tündér utca útburkolata a Zrínyi utca és vasút közötti szakaszon, a Zrínyi utca és a Teréz utca közötti szakaszának megépítése folyamatban van.

Szlahó Csaba az ünnepségek közül megemlítette az augusztus 20-i rendezvényt és az augusztus 25-én megrendezett Murcifesztivált. Ez utóbbit a VHZ és a Vecsési Borbarátok Egyesülete szervezte. Szeptember 8-án Monoron a „Kék Lámpás Nap” programján a polgármester úr képviselte Vecsést.

A beszámoló végén arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy szeptember 11-én sajtótájékoztatót tartottak a Vecsési Egészségügyi Szolgálatnál az Egészséges Budapest Program keretében a Vecsési Egészségügyi Szolgálat Rendelőintézetében megvalósuló fejlesztésekről.

Vecsés ismét csatlakozott a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz

Vecsés Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve idén is kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot Ezt a támogatási formát azok a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok vehetik igénybe, akik már felsőoktatási intézmények hallgatói, illetve akik a 2018/2019. tanévben kívánnak felsőoktatási tanulmányokat kezdeni.

Pályázati kritérium az állandó vecsési lakóhely, valamint hogy a hallgató – vagy leendő hallgató – tanulmányait a képzésre vonatkozó keretidőn belül, teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytassa tanulmányait.

Az ösztöndíjpályázatnak két típusa van

„A” típusú pályázat:

Erre a típusra a  nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat már folytatók, illetve a 2018/2019. tanévben tanulmányaikat kezdő hallgatók pályázhatnak.

„B” típusú pályázat:

Erre a típusra azok a 2018/2019-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás tanulók, illetve felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek jelentkezhetnek, akik a 2019/2020-as tanévben először nyernek majd felvételt felsőoktatási intézménybe, nappali tagozatra.

A pályázatok elbírálása, a nyertes pályázók kiválasztása a képviselő-testület hatásköre, mely szigorúan a szociális rászorultság alapján történhet.

A pályázatot az EPER-Bursa rendszerben történt regisztráció és a pályázati űrlap kinyomtatása, illetve aláírása után, a polgármesteri hivatalban kell benyújtani a megjelölt, kötelező mellékletekkel együtt  2018. november 7-ig.

További információt a polgármesteri hivatal ügyintézőjénél: (I. em. 7.), illetve az 555-231-es telefonszámon kérhetnek az érdeklődők.

Pályázati űrlap letölthető a https://www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx weblapról.

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány ebben az oktatási évben is támogatja az óvodákat

A Nemzeti Ovi-Sport Program pályázati felhívása szerint a pályázóknak lehetősége nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben, szakszerű oktatás keretében biztosítsák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, a mozgáskultúra fejlesztését. Az alapítvány pályázat kiírása útján szeretné az óvodákat támogatásban részesíteni az alábbi módon: a sportpálya, valamint a képzések és képzési eszközök költségének egy részét a pályázónak kell finanszíroznia, a teljes bekerülési költség másik részét az alapítvány biztosítja a támogatókon keresztül. (Tao-törvény alapján). A pályázat lehetővé teszi óvodások számára kifejlesztett, több sportág művelésére alkalmas, speciális méretű és kivitelezésű multifunkcionális műfüves sportpálya megépítését. Mérete 6×12 méter (helyigénye 7×14 méter), alkalmas röplabda, kézilabda, kosárlabda, tenisz és tollaslabdázás elsajátítására. Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány 2011 óta hazánk 333 óvodájában valósította meg az Ovi-Sport Programját, mellyel közel 48 000 óvodás korú gyermek számára teremtették már meg a mindennapos mozgás lehetőségét.

Polgár Gyula