Vecsés az egyik keresztszülője a felújított TU-154-es repülőnek

Eredeti színben a TU-154-es

Az Aeropark által szervezett Malév-napon szeptember 8-án mutatták be a felújított Malév gépet.

Ebből az alkalomból a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) repülőgép-keresztelő ünnepségen szervezett Ferihegyen, méltó emléket állítva az idén 90 éve született és 10 éve elhunyt dr. Fülöp Andrásnak, a Malév egykori főpilótájának, ugyanis róla nevezték el a kívülről már szépen helyreállított HA-LCA lajstromjelű Tu-154-es repülőgépet.

Az eseményre meghívást kaptak az egykori pilóták és légikísérők, a felújításban résztvevők s egyházi személyiségek, valamint az érintett települések és a sajtó képviselői. Az ünnepségen jelen volt Szlahó Csaba polgármester is.

A repülőgép megkeresztelése

A repülőgép 45 éve, 1973. szeptember 5-én érkezett Ferihegyre, majd 1973. szeptember 12-én teljesítette első forgalmi útját a Malév korabeli festésében. Utasokat 1991-ig szállított a nemzeti légitársaság útvonalhálózatán, 1993-ban vonták ki a forgalomból. A magyar repüléstörténet ikonikus légijárműve széleskörű repülőtéri összefogásnak köszönhetően augusztusban kapta vissza eredeti Malév-festését a Lufthansa Technik Budapest hangárában. A gép újrafestéséhez Vecsés Város Önkormányzata is hozzájárult. A Malév első Tu-154-esének felújítása azonban nem ért véget az eddigi munkálatokkal. Az LKK szlovák, görög és orosz partneri kapcsolatainak, valamint a támogatóknak köszönhetően a jövőben számos fontos alkatrész érkezik a repülőgéphez külföldről. A szakemberek visszaszerelik többek között a korábban eltávolított hajtóműveket, a pilótafülkébe és az utastérbe pedig a tervek szerint hamarosan eredeti műszerek és ülések kerülnek.