Új helytörténeti kötet Vecsésről

Orosz Károly és Gres­chó József 2014-ben írták meg a vecsési zsidóság történetét.

Kényesen törekedtek a hitelességre, de még így is maradtak ki fontos adalékok, sőt a Yad Vashem által kitűntetett újabb öt vecsési zsidómentő személyre is ráakadtak. Ezért gyűjtögették tovább az első kötet óta a témakörhöz kapcsolódó mozaikokat, amelyekkel Vecsés első írásos említésének 700. évfordulóján a Vecsés Városért Egyesület és a Halmy Gyógyszertár támogatásával az Adalékok a vecsési zsidóság történetéhez 1840–1944–2018 c. második, bővített kiadás megjelenhetett.

Munkájuk nem volt hiábavaló, mert az Országos Széchenyi Könyvtár honlapjára feltett első kiadás köteles példánya, a Confessio c. folyóirat és egy újpesti könyvkereskedés által sikerült felkelteni az érdeklődést a kötetük és Vecsés iránt. Ennek eredménye, hogy tucatnyi nagy egyetem és rangos múzeum (a California, a Chicago, a Yale, Columbia, Harward, Stanford, Yeshiva egyetemek, a londoni British és a jeruzsálemi Yad Vashem múzeumok) könyvtáraiba és a vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) által a Deutsche National Bibliothek-ba (Német Nemzeti Könyvtárba) is eljutott az áldozatok emléke és az őket mentő vecsésiek jó híre.

Azért, hogy a vecsési iskolák tanárai és tanulói, az iskolai, városi és nemzetiségi könyvtárak olvasói is megismerjék e tanulmányban részletezett történéseket, az első kiadásból minden vecsési iskola és a Róder Imre Városi Könyvtár 15-15 darabot, a nemzetiségi könyvtár 1 darabot kapott díjtalanul. Mivel a második bővített kiadást csak 100 példányban tudták megjelentetni, így az iskoláknak és a városi könyvtárnak csak 5-5 darabot, a nemzetiségi könyvtárnak 1 db-ot tudtak díjtalanul adni.

A Magyar Országgyűlés 2000-ben hozott döntése és a 20/2012 (VIII. 31) EMMI r. 3.§ (2) bekezdés c. pontja alapján ugyanis a nevelési és közoktatási intézményekben évente április 16-án, a Holokauszt Emléknapon emlékeznek a magyar zsidóság elhurcolására. Az átadott I. és II. kiadással az olvasók, diákok iskolai ünnepségekre, vetélkedőkre készülését segítették és azt, hogy megismerje Vecsés az áldozatok sorsa mellett azokat is, akiket eddig nem lehetett: akik a saját és családjuk életének veszélyeztetése árán a statárium ellenére is mentették a deportáltakat. A helytörténeti kötet második, bővített kiadásából a helytörténeti vonatkozások – a deportálás előtt Vecsésen is békességben együtt élő zsidó, magyar és sváb lakosság életének, a deportált vecsési zsidók pusztulása, a zsidóéleteket mentő vecsési családok – és a témakör megismerése, oktatásának elősegítése érdekében a négy vecsési iskola és a városi könyvtár részére a szerzők 5 díjmentes ajándékpéldányt biztosítottak.

A szerzők köszönetet mondanak mindazoknak, akik anyagilag, információkkal, fotókkal és dokumentumokkal segítették a második bővített kiadás megjelentetését.

Orosz Károly