Első Latin-karibi est a Vecsési Bálint Ágnes Művelődési Központban

Latin Combo Cubano

Kiemelten fontos a kulturális diverzitás a Bálint Ágnes Kulturális Központ számára, ezért lehetőség nyílt augusztus 11-én, a kulturális sokszínűség jegyében az első Latin-karibi est megrendezésére is.

A rendezvényen bemutatkozásra lehetőséget kaptak a latin táncokat népszerűsítő vecsési csoportok, mint a Karibi Tánccsoport vagy az Argentin Tangó.

Az esti fellépést– mintegy háromszáz fős hallgatóság jelenlétében – szólógitáron Gál Gábor indította, aki a Takáts Tamás Blues Band szólógitárosa és mellesleg saját Gál Gábor BT vezetője. Több dallamot játszott Stingtől (Shape of my heart), Santanatól (Moonlight) és László Gábortól (A Duna partján). Szűcs Antal Gábor (Romantic), Tarta Tibor (Madonna) stb.

Gál Gábor előadása

Gál Gábor produkcióját B. Bíró Zoltán együttese, a Latin Combo Cubano live koncertje követte és a vecsési publikum egy valóban kubai-karibi hangulatvilág részese lehetett. A Latin Combo Cubano együttes Európa egyik remek kubai zenekara, mely valamennyi latin zenei stílusban otthonos, és ezt a kiválóságukat természetesen Vecsésen is érzékeltették. A zenekar az élő előadást a közönséggel együtt táncbemutatóval zárta.

Az argentintangó-fellépés dr. Bagdy Emőke szakpszichológus idézetével indult, melyet a Vecsési Tangó Stúdió vezetője Práczki Péter olvasott fel:

„A kutatásoknak köszönhetjük a ráeszmélést: az emberi érintés életben tartó szükségletünk, olyan akár a lélegzetfelvétel! Érintésszegény, eldologiasodott kapcsolati világban élünk és vesztesek vagyunk, ha ezt tovább így hagyjuk! Az érintés, az érzelmi táplálás eme alapvető eszközét vissza kell helyeznünk az őt megillető alapvető helyre!” Práczki Péter szerint az általános táncművelés és a táncoktatás iskolai fejlesztése és terjesztése is fontos részei ennek a folyamatnak.

Mihály Ágnes és Práczki Péter nuevo bemutatója

A Vecsési Tangó Stúdió– Mihály Ágnes és Práczki Péter – előadásában rövid táncfejezeteket játszott le a hazai tangó fejlődésének korszakából.

A bemutatót argentintangó-okta­tás követte a vállalkozó hallgatóság számára. Az argentin tangós fellépést nuevo tangós előadás zárta, mely ráirányította a figyelmet az argentin tangó folyamatos fejlődésére.

A Latin-karibi est előadásainak zárórészét a Vathy’s Salsa Team adta, Vathy György vezetésével, akik táncra hívták a hallgatóságot. A salsa ugyanis olyan világszerte elterjedt társasági tánc neve, mely az utcai latin táncokhoz sorolható. Különféle salsastílusok léteznek (kubai, Puerto Rico-i, New York-i, kolumbiai, stb.). Budapesten az itt élő kubaiak hatására kezdtek elterjedni a salsa már több mint húsz éve. 1999-ben rendezték meg a Salsa Viva Táncversenyt. A salsa manapság is igen populáris Magyarországon és persze Vecsésen is tanulható.

Vathy’s Salsa Team oktatása

Az előadásokat követően a Latin-karibi estet Dj. Neto Cavalcante zárta, aki Braziliából érkezett hozzánk és remek latin zenékkel árasztotta el a vecsési publikumot!

Köszönet a Bálint Ágnes Kulturális Központ kiváló szervezéséért és reméljük, hogy hamarosan több jelentkezőt is látunk, akik a gyakorlatban is szeretnék megismerni az esten bemutatott latin táncokat.

Némedi Marianna