25 éve testvértelepülés Rheinstetten

A testvérvárosi dokumentumot Szlahó Csaba és Sebastien Schrempp írta alá

Vecsés és Rheinstetten városok 25 éve kötöttek testvértelepülési egyezményt.

Ennek történetét Zemmel Katalin, a most készülő Vecsés 700 éves című monográfia számára készített írásából idézzük fel. Előzményként azt tesszük hozzá, hogy a Rajna-parti Rheinstetten három település – Forcheimm, Neuburgweier és Mörsch összeolvadásából jött létre. A három településrésznek külön vezetése van, de a teljes várost közös városvezetés igazgatja. Innen a főpolgármesteri titulus is. Részlet a monográfiából:

„Az első látogatás 1990-ben történt. Akkor kereste fel Vecsést Kurt Roth, Rheinstetten polgármestere és Rudi Lang alpolgármester. Roth polgármester úr szavával élve: háromévi jegyesség után 1993 májusában létrejött a partnerkapcsolat, amelynek résztvevői az egyház, az iskolák, az egyesületek, az énekkarok és a zenekarok voltak, de a Kulturverein is többször képviselte Vecsést a kétévenként megrendezett rheinstetteni Forchheimer Dorffesten.

Rheinstetten küldöttsége

„A kapcsolatnak nem csak mi voltunk részesei, de rajtunk, itt élő svábokon lendített a legtöbbet, s meghatározó volt életünkben. Erősítette az identitástudatunkat, felértékelte a kulturális örökségünket, nyilvánvalóvá tette a nyelv fontosságát. Igényesebbé tett mindnyájunkat. Amikor a megállapodás megköttetett, még élt Rheinstettenben az a generáció, amely az elűzés áldozata volt. Ők voltak a vendéglátóink és jórészt a vendégeink is. Az idő múlásával a számuk egyre fogy… A fiatalabb generációkon múlik, mi lesz a kapcsolat sorsa.” (Idézet Frühwirth Mihály beszédéből, 2013. június 14.)

2003-ban a partnerkapcsolat 10. születésnapját Vecsés Város Önkormányzata a júniusi városi ünnephez, míg a rheinstetteniek a Szent Márton-napi búcsúhoz kötötték. A partnerkapcsolat eseményeit megörökítő kiállítás fotói az együttműködés életképességét bizonyították. Az ünnepségen Rudi Lang és Frühwirth Mihály, a partnerkapcsolat két meghatározó személyisége, Gerhardt Ditz polgármester úrtól átvehették a polgári elkötelezettségért járó Ehrenamtpreis der Stadt Rheinstetten-kitüntetést. Frühwirth Mihály az első, aki ezt nem német állampolgárként vehette át.

2013-ban, a partnerkapcsolat 20. évfordulóján Vecsésen találkozott Sebastian Schrempp, Rheinstetten új polgármestere és Kurt Roth előző polgármester Vecsés régi és új polgármestereivel, Molnár Imrével, Bükk Lászlóval és Szlahó Csabával. Vecsés Város Önkormányzata Rudi Langnak, Rheinstetten város alpolgármesterének és Kurt Rothnak, Rheinstetten korábbi polgármesterének a kapcsolatok erősítésében végzett munkáját PRO URBE díjjal ismerte el.”

szajan