Jesolóban jártunk…

Csoportkép a Szent György-szigeten

A Labdarózsa Népdal­kör és Citerazenekar képviselte Magyaror­szágot a IX. Nemzet­közi Folklórfesztiválon.

A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar számára az idei év fénypontját jelentette, hogy eljuthatott 2018. május 23–29.között Jesolóba, Olaszországba. A tavalyi sikeres bemutatkozásunknak köszönhetően idén újra meghívást kaptunk a Sopravista olasz szervezőirodától, hogy bemutathassuk és megismertessük magyar népzenei kultúránkat a IX. Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet most Jesolo városában rendeztek meg.

A fesztiválon 12 csoport lépett fel: Olaszországból, Indiából, Oroszországból, Lengyelországból, Lettországból, Ausztriából és Ukrajnából. Idén Magyarországot és Vecsés városát együttesünk képviselte, mi voltunk újra az egyetlen autentikus magyar népzenét játszó csoport.

Mivel a fesztivál rendezvényein az esti órákban kellett fellépnünk, lehetőségünk volt arra, hogy szabadidőnkben megismerjük Jesolo és környéke nevezetességeit, látnivalóit.

Május 23-án szerda reggel 6 órakor indultunk Vecsésről, útközben a Postojnai cseppkbarlangot tekintettük meg. Este 8 órakor érkeztünk szálláshelyünkre, Lido di Jesoloba– a Hotel Veneziába.

Csütörtök reggel Portogruaroba mentünk, kis Velencébe sétáltunk, majd tovább utaztunk Trevisoba, a vizek, a tiramisu és a prosecco váro­sába. Délután Roncadéban a kastélyt és szőlőbirtokot tekintettük meg, utána borkóstoló és helyi falatkák vártak bennünket.

Pénteken szabadprogramunk volt, sétálhattunk Lido di Jesoloban és jót fürödtünk az Adriai tengerben. Délután felkészültünk a nyitókoncertre, amelyet Jesolo főterén tartottak. Az együttesek10-15 perces előadással mutatkoztak be. A színes kavalkád, tánc, ének és zene folytatódott a színpadon is, különböző kultúrák, hagyományok találkoztak egymással Ázsiától Európáig repítve a közönséget.

Szombaton Velencét csodálhattuk meg, busszal Punta Sabbioniba utaztunk, ahol várt bennünket az idegenvezetőnk. Hajózás a szigetek között, Murano, Burano, Torcello megtekintése, majd Szent Márk tér, séta a városban idegenvezetővel. A közös séta után lehetőség nyílt arra, hogy mindenki egyénileg megtekintse belülről is a nevezetességeket, vagy éppen gondolázzon.

Vasárnap ismét Velencébe mentünk, panorámahajózás: Szent György­-sziget, Guidecca és Canal Grande. Délután Lido di Jesoloban újra próbák voltak, majd 16.30-kor kezdődött a Parádé, a fotózás és azt követően 17.30-kor a zárókoncert.

Hétfőn busszal indultunk Veronába, ahol idegenvezető mutatta meg a nevezetességeket a szerelmesek városában.

Kedden kora reggeli órában indultunk hazafelé. Útközben rövid időre megálltunk Aquileiaban, ahol közösen megtekintettük a Santa Maria Assunta Bazilikát, majd utaztunk tovább Triesztbe, a Miramare-kastély látogatására. Késő esti órákban érkeztünk Vecsésre.

Hamar elszaladt a hét nap, a felejthetetlen élményekben gazdag itáliai utunkat újra jó érzésekkel zártuk, sikerrel mutattuk be a magyar népzene, népdal, néptánc kincseit, s megismerhettük más európai és ázsiai kultúrák hagyományait is, valamint új kapcsolatokat építettünk ki a fesztiválon részt vevő csoportokkal.

Köszönjük Vecsés Város Önkormányzatának, hogy támogatta részvételünket a IX. Nemzetközi Folklórfesztiválon, és mindenkinek, akik segítették olaszországi fellépésünk megvalósulását.

Pálmainé Keszler Márta