Balla Péter Népdalkör júniusi eseményei

Közös fellépés a 700 éves Vecsés központi műsorában

Csoportunk idei programjai eddig nagyon változatosak voltak. Júniusban két nagyon ünnepélyes alkalom is adódott a szereplésre.

Az első a 700 éves Vecsés ünnepségsorozat keretében, ahol június 17-én három másik vecsési éneklőcsoporttal és a zeneiskola kamarazenekarával közösen adtuk elő Koltai Gergely: Honfoglalás című filmjének betétdalát óriási sikerrel! Itt mutattuk be még a közönségnek névadónk, Balla Péter gyűjtéséből összeállított népdalcsokrunkat is.

Azután 23-án következett a Vass Lajos Népzenei Szövetség Budaörsi Középdöntője, ahol Kiemelt Arany-oklevelet kaptunk, amellyel továbbjutottunk a novemberi kárpát-medencei döntőbe. Itt egy Mátraaljai csokorral szerepeltünk, amelyben Kiss Mónika szólistánk és Pesti János citerásunk, a népdalkör férfi és női tagjaival együtt nagyon szépen teljesített. Népdalkörünk az előadásmódjával és az összeállítás dinamikai változatosságával kitűnt a többi versenyző közül!

A hónap végén négy napra népdalköri táborba utaztunk Hajdúszoboszlóra, ahol a közösségépítés és a gyakorlás mellett új anyagot is tanultunk. Idén megismerkedtünk a Nagyhegyesi Népdalkör és Citerazenekarral, akikkel eltöltöttünk egy nagyon kellemes délutánt, megismertük egymás dalait és megkóstoltuk az ottani hagyományos süteményeket is. Meghívtuk őket a III. Szomszédolás Folklór Fesztiválra, amit idén október 28-án rendezünk meg a Bálint Ágnes Kulturális Központban. Közös dalolás és köszöntés után meghatódva vettünk búcsút egymástól!

Közös próba a Nagyhegyesi Népdalkör és Citerazenekarral

Gőzerővel készülünk az augusztusi kínai utazásra is, amelyre a Vecsésen megrendezett Holdújév ünnepen történő fellépésünk után hívták meg csoportunkat. Az V. Jinani Nemzetközi Kórusfesztiválon veszünk majd részt, ahol egyedüli magyarként fogjuk képviselni Vecsést és egész Magyarországot! A kint tartózkodás költségeit állja a meghívó fél, de a kiutazás és a vízum is jelentős összegbe kerül, amelyhez támogatókat kerestünk. Köszönjük, hogy Vecsés Város Önkormányzata, a Földfém Kft. és a Pest Megyei Önkormányzat elnöke már támogatta az utazásunkat. Sajnos, ez még nem fedezi a hiányzó összeget, ezért nagyvállalatokhoz is fordultunk, ahonnan sajnos sorra nemleges választ kapunk. Pedig a televízióban is azt lehet látni, hogy a nemzeti kultúra továbbadása, terjesztése most terítéken van, főleg Kína és hazánk viszonylatában, viszont amikor tényleg tenni lehetne valamit, a segítség nem érkezik meg. Mindenesetre nem adjuk fel, folytatjuk a szponzorok keresését, és mindenképpen kiutazunk Jinanba, hogy megmutassuk milyen csodálatos a magyar népdal! Aki szeretne ebben segíteni nekünk, számlaszámunk: Balla Péter Népdakör Hagyományőrző Egyesület, K & H Bank: 10402094-50526590-84571001. Előre is köszönjük!

Katonáné Gergely Tünde, alelnök-titkár