A város 700 éves programsorozata a Halmi téren zárult

Labdarózsa Népdalkör

„Olyan volt, mint egy családi ünnep”

Barátságos, már-már családias hangulatú, közösség összekovácsoló eseményen vehetett részt, aki ezen a délutánon kilátogatott a Halmi térre. A rendezvény fő helyszíne az általános iskola udvara volt, ahol a színvonalas műsoron kívül meghirdettek egy főzőversenyt is. A benevezett csapatoknak szárnyas ételeket kellett sütni vagy főzni. A szívvel-lélekkel készített ételeket bárki megkóstolhatta.

Vecsés várossá válása után a településrészek maguk szerveztek szórakoztató programokat lakóközösségeiknek, melyeket természetesen bárki látogathatott. A városnak ezen a részén is voltak rendezvények, szerveztek főzőversenyt, lecsófesztivált, utcabált is. Ez a hagyomány nem volt hosszú életű, 2001 után néhány év múlva eltűntek a programok a Halmi térről is, az ismertebb rendezvények inkább a Fő út körül szerveződtek. A 700 éves Vecsés programsorozat keretében újra programot rendeztek a Halmi téren, így a telepiek is részesei lehettek az ünneplésnek, ennek pedig nagyon örültek az ottani lakók. Örömmel jöttek össze az emberek, hiszen a hagyományok őrzése, a szórakozás, a kikapcsolódás iránti igény megvan ebben a közösségben is.

A sütés-főzés délben kezdődött, a versenyre összesen kilenc csapat nevezett be. Az első három helyezettet díjazták, de a szervezők gondoskodtak róla, hogy a többi csapat se térjen haza üres kézzel. Oklevél és ajándékcsomag mindenkinek járt.

A háromtagú zsűrinek – Czibolya Zoltán, Jegenyei István és Kiss Gergő – nem volt könnyű dolga az elbíráláskor, a csapatok finomabbnál finomabb ételeket tettek eléjük az asztalra. A képzeletbeli dobogóra végül négy csapat állhatott. A szoros versenyben a Tündéri szülők és a Tanárock Bogrács Band osztozott a harmadik helyen. Előbbi csapatot a Tündérkert Óvodába járó gyerekek szülei alkották, ők lecsós csirkét készítettek finom házias formában. A Tanárock csapat a Halmi téri iskola tanári karából állt össze, bográcsos pulykaragujuk mellé házi tarhonyát szolgáltak fel, a zsűri tetszését pedig az étel íze mellett a szép díszítés is elnyerte.

A második helyezett Tóth család részeges csirkét készített. A bográcsban főtt szárnyasragu kimondottan jól sikerült, a ragus ételeknél fontos, hogy az összetevők arányait pontosan eltalálják, Tóthéknak ez is sikerült.

Az első helyen két nagyon szimpatikus fiatalember végzett. A Gordon’s Ramsey csapat grillezett gyöngytyúkot készített kolbászos lecsóval, melyre illett a magas minőségű versenymű kifejezés. Az elkészítés módja nem volt könnyű, ezzel együtt a csapatnak sikerült hibátlan ételt készítenie.

A főzőverseny lényege is inkább az együtt töltött idő, a jó hangulatú beszélgetések, a kikapcsolódás volt, mintsem a győztesnek járó jutalomért vívott „harc” – ezt Jegenyei István a főzőverseny zsűri elnöke mondta a díjak átadásakor. Szerinte ez a rendezvény olyan volt, mint egy családi ünnep, ahol a gyerekek, a szülők és a nagyszülők is jól érezhették magukat. Ezt a főzőversenyen résztvevő csapatok és a szervezők is visszaigazolták.

A főzőverseny ideje alatt a Tündérkert Óvoda műsora, a Halmi Telepi Általános Iskola műsora, a Kölyök Fitness akrobatikus showtánc műsora, a Labdarózsa Népdalkör és citerazenekar, a Royal Dance SE, a Fashion Dance és a Jamland Táncsport Egyesület műsora szórakoztatta a vendégeket. Az eredményhirdetés után a Have Rock és a Shadows Band koncertje következett, majd a Family Party zenekar táncoltatta meg a közönséget.

A jól sikerült rendezvény láttán joggal merült fel a kérdés: lesz-e folytatása jövőre a kezdeményezésnek? A jó tapasztalatok alapján felesleges lenne újabb 700 évet várni egy hasonló programra, a szervező Czibolya Zoltán és Alattyány István képviselő szerint szinte biztosra vehető, hogy jövőre sem marad rendezvény nélkül a Halmi tér.

Csapatok

Az 1-3. helyezett csapatokon túl részt vett még a főzőversenyen a Tündérkert Ovi (pikáns csirkepaprikás), a Finom Fagyal Csapat (töltött pulyka grillezve), az SZMK (ludaskása, csirkepörkölt), a Juhász Csapat (házi csirkepörkölt tésztával) és az Esélyesek (galambleves gazdagon). Az esélyesek csapatában vett részt a rendezvényen Szlahó Csaba polgármester és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő is.

Támogatók

A Halmi téri rendezvény sikeres lebonyolításához több cég is hozzájárult. A Budapest Airport Hotel Stáció Superior jóvoltából az 1-3. helyezett csapatok értékes nyereményeket nyertek. A rendezvényt támogatta még Saxon Zrt., a Taverna, a Halmi téri pékség, a Faház ABC, a Bokor ABC, a Telekom, Jakab János és természetesen Vecsés Város Önkormányzata. – tudtuk meg az egyik főszervezőtől, Czibolya Zoltán képviselőtől.