Sváb hét a Vecsési Mosolyország Óvodában

A gyerekek ügyesen kereteztek

Március 19–23. között rendeztük meg a mára már hagyományosnak mondható Sváb hetet óvodánkban.

Ezzel a törekvésünkkel is szeret-nénk megőrizni a hagyományokat, a gyermekekkel megismertetni a régen elfelejtett népszokásokat, megmutatni nekik, hogyan is éltek az emberek régen. Az idei témánkkal inkább az életmódot, a dolgos hét-köznapokat hangsúlyoztuk, mint a hagyományokat, ünnepnapokat.

Egy hétig a Vecsési Mosolyország Óvoda felelevenítette a „régi mesterségeket”; így savanyítókamrává, nyomdászüzemmé, asztalosműhellyé és cipészműhellyé alakultak át csoportszobáink. Hétfőn egy közös hétindítóval a tornateremben, illetve a Tompa utcai telephelyen, kezdődött a hét, ahol bemutattuk az egyes mesterségek legfontosabb eszközeit magyarul és németül egyaránt, majd a csoportszobákban folytatódtak a munkálatok, amit kedden és szerdán sem hagytunk abba. A három nap alatt nyomdáztunk, savanyítottunk, cipőt készítettünk, valamint fűrészeltünk és szögeltünk – olykor szakemberek segítségével. Ezek a tevékenységekbe illesztett tanulás mellett, játékos módon is igyekeztünk elmélyíteni a német szavakat a kedvelt „óriás társasunkkal”, „légycsapós játékunkkal” és memóriakártyák segítségével. Csütörtökön meglátogattunk egy igazi savanyítót, megkóstoltuk a káposztát nyersen és savanyítva is. Pénteken egy hétzáróval a Tompa utcában, illetve a tornateremben, lezártuk a hetet, itt visszaemlékeztünk mi mindenben vettünk részt az elmúlt időszakban és megbeszéltük, hogy mi minden vár még ránk az utolsó napon. A tornateremben vendégeink is voltak: a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda Pillangó csoportja és a Czövek Olivér Református Óvoda Napsugár csoportjából a ballagók. Ezután négyféle mesterséget próbálhattak ki a lelkes óvodások: asztalos (képkeretet ragasztottak), cipész (bőrpapucsot készítettek), savanyító (káposztát tapostak, paprikát tömtek) és nyomdász (képet festettek). A munkálatokban gazdag délelőtt után a jól megérdemelt „büfés jutalom” várta a gyermekeket.

Az idei és a korábbi éveink sikerei után úgy gondoljuk fontos tennünk a hagyományok, szokások, kultúra, valamint a régi munkás hétköznapok fennmaradásáért, illetve emlékeinek fenntartásáért már az óvodában. Hasznosnak tartjuk ezt a kiemelt hetet beilleszteni az éves programjaink közé, folytatni kívánjuk ezt a hagyományunkat, és már gondolkozunk a jövő évi „sváb hetünk” feldolgozandó témáján.

Kép és szöveg: Óvoda munkaközössége