Vecsés Város Német Önkormányzata sokat tesz azért, hogy a régi hagyományokat felelevenítse és ápolja.

Február 18-án Sautanz – Sváb disznótor néven a Tájházban egy egész napos programot szerveztek, ahol bemutatták a vecsési svábok disznóvágáshoz köthető szokásait.

A disznótort Kiss Gábor és lelkes csapata mutatta be a közönségnek. Őket leginkább Uitz papa csapata néven ismerhetik Vecsésen. A böllér Újvári Gábor volt. Igyekeztek minél több ízzel és étellel készülni, ezért már egy nappal korábban levágtak és feldolgoztak egy 160 kg-os disznót, így már kora reggel kínáltak hurkát, kolbászt és sült húsokat. Kiss Gáborék február 18-án reggel szúrták a második disznót. A Tájház a dekorálásnak köszönhetően a régi időket idézte. Feldíszítették az udvaron a csűrt, előkerültek a tradicionális használati tárgyak, az üstök, a sparheltek, az asztalok, a padok, a stelázsik és a régi disznóvágási eszközök – rénfa, bödön, kádak, fűrészek, kések, kampók, pörzsölők – amiket természetesen használat közben is bemutattak. Mindent meg lehetett kóstolni. Négy tallérért (1 000 Ft) már egy tekintélyes adagot lehetett vásárolni. A hagyományos fahéjas sváb fánkot, „cimetkropfen”-t, rétest és hájas süteményeket a fogópálinkák teljes vertikumával kínálták.

Az érdeklődők 11 óra körül már teljesen megtöltötték a Tájház udvarát, és gyakorlatilag az utolsó grammig megvásárolták a két disznót. Reggelire vérpörkölt, főtt fejhús, vese-velő vecsési savanyúsággal volt a kínálat. Ebédre orjaleves és húsleves készült, aztán toros töltött káposztát, toros pörköltet, véres hurkát és káposztáskolbászt lehetett kóstolni. A vacsorára töltött káposztát kínáltak. A frissen leesett hó és a ropogós fagyos idő ideális volt a disznóvágáshoz, a hideg ellen több gázhősugárzót és egy nyílt fatüzeléses „melegedőt” is bevetettek. Miközben sütötték a finomságokat az udvaron, addig a „színben” folyamatosan zenélt a Vértessomlóról érkezett Heimattöne Kapelle, a sváb zenekar. A nemzetiségi csoportok színvonalas műsorral kedveskedtek a közönségnek.

Láthattuk a Grassalkovich iskola „Flinke Beine” tánccsoportját, a Falusi Nemzetiségi Óvoda Dorfkindergarten Wetschesch Kücken tánccsoportját és a Mosolyország Óvoda Süni csoportját. Tófalvi Mónika az NNÖK nevében külön köszönetet mondott a fellépő gyermekcsoportoknak, a felkészítő nevelőknek és a rendezvény szervezőinek.

Kép és szöveg P.Gy.