XIV. Vecsési Városi Borverseny

Petz Márton, ifj. Fazekas József, Erdei János, Várszegi Csaba, Kaposi-Kovács Enikő, Horváth Béla (Alsónémedi)

Szomorú hírrel kezdődött a március 3-ra meghirdetett XIV. Vecsési Városi Borverseny.

A programot megnyitó Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület zenekarának karnagya, Szabó Imre elcsukló hangon jelentette be, hogy Brunner József a VHZ Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ezért a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában nagyon visszafogott volt a hangulat. A borversenyt a Vecsési Borbarátok Egyesületének titkára, Várszegi György nyitott meg. A szabályok az előző évekhez képest alig változtak. A borversenyre bárki nevezhetett fajtánként négy üveg, olyan saját készítésű 2017-es évjáratú borral, amelyből legalább 50 liter mennyiséggel rendelkezett. Óborok esetében 2016-os vagy azt megelőző évjáratú fehér és vörös borokkal lehetett nevezni.

Az idén 58 féle mintával versenyeztek a borászok. A hat tagú zsűri két ütemben bírálta a borokat. A verseny első felében a borbírák egyik fele csak fehér bort (19), míg a másik fele csak a rozé bort (14) értékelte. A szünet után a vörös borokat (13), a fehér óborokat (3) és a vörös óborokat (9) mindenki bírálta. A közönség ugyanígy pontozott, vagyis egyik fele fehér bort, a másik fele rozét, a szünet után pedig a vörös borokat, a fehér óborokat és a vörös óborokat mindenki kóstolhatta. A bíráló bizottság elnöke most is Czeglédi György, a Monor Környéki Strázsa Borrend Nagytanács tagja, ceremónia mester, borbíró volt. Idén a zsűribe meghívták Kunné Czibere Máriát, a PTE Szőlészeti Borászati Kutató Intézet nyugalmazott mérnökét, borbírót, Kun Sándort, szőlészt, borászt, borbírót, Megyeri Szabolcsot, szőlészt, borászt, borbírót, Répás Lászlót, szőlészt, borászt, borbírót és Bodó Csabát, szőlészt, borászt, borbírót.

A borbírálatok értékelése közben, elkészült a vacsora – egy nagyon finom szarvas pörkölt tarhonyával és vecsési savanyúsággal -, amit Petz Márton és Abonyi Antal készített. A vacsora elfogyasztása után mindenki kíváncsian várta az eredményhirdetést. Bronzérmet a közepes minősítést elért borok kaptak, az ezüstéremhez jó minősítés volt szükséges, míg az aranyéremhez kiváló minősítés tartozott.

A Vecsési Borverseny 2017-es évjáratú boraiból első helyezést ért el:

  • Fehérborok: Várbori (Várszegi Csaba és Tábori Ferenc), Vecsés, olaszrizling
  • Rozé borok: Várbori (Várszegi Csaba és Tábori Ferenc),Vecsés, Cabernet Sauvignon rozé
  • Vörös borok: Horváth Béla, Alsónémedi, Koma Cuvee (Merlot és Cabernet Sauvignon)

Az Óborok első helyezettjei:

  • Fehér óborok: nem adtak ki első helyet
  • Vörös óborok: Petz Családi Pincészet 2016-os Cabernet Franc
  • Fazekas József (ezüstérmes) 2015-ös évjáratú Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc Cuvee

Közönség díjas borok:

  • Fehér bor: Kaposi-Kovács Enikő Chardonnay
  • Rozé bor: Várbori (Várszegi Csaba és Tábori Ferenc),Vecsés, Cabernet Kékfrankos Cuvee Vörös bor: Horváth Béla, Alsónémedi, Koma Cuvee
  • Fehér óbor: Fazekas József, Irsai Olivér – Olaszrizling Cuvee (2016)

Érdekesség, hogy a vörös bor kategóriában a közönség véleménye megegyezett a borbírók véleményével (Horváth Béla, Alsónémedi, Koma Cuvee). Idén is kiadták a Vecsés Város Bora elismerést. Ezt Erdei János Cabernet Sauvignon (vörös) bora kapta, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze:

A Vecsési Borversenyt Petz Márton, a Vecsési Borbarátok Egyesületének elnöke szervezte.

Polgár Gyula