Az erkölcs és az értelem segíthet

Az emberfia a választás előtti sűrűsödő politikai helyzetben igyekszik tájékozódni.

Aki az elmúlt 70 év (1948 – Rákosi pajtás fordulat évétől napjainkig terjedő) tapasztalatait átélte, annak azért ezt könnyű helyére tenni. Aki a mai kormánypártok oldalán áll az könnyen mondhatja: mondjanak egyetlen időszakot, amikor a mai ellenzék politikai ősei (eszmei és főként, anyagi örökösei) bármi hasznosat is cselekedtek a haza üdvére, és ami fontosabb: ez az ellenzék a 70 évből 54 éven át volt hatalmon, így mai gondjainkat ők okozták. Ez nem cáfolható, és nyugodtan mondhatni döntő érv is lehet. Ennek következményeként fruszt-rálhatja őket, hogy ennyi hatalmon töltött év után nincsenek döntési helyzetben, de a közelében sem.

Ennek illusztrálására elsőként egy összetett társadalmi hatású témakörről beszéljünk, ami valóban nagyon fontos. Ezt az ellenzék úgy jellemzi, hogy összeomlás előtt áll az egészségügy, az oktatás, a szociális helyzet és 3-4 millió koldus országa lettünk. Azon túl, hogy ez tételesen hazug állítás, szögezzük le: ehhez a kijelentéshez azért az erkölcs teljes hiánya kell! Azok, akik a 70 év 75 %-ában hatalmon voltak, és összeomlást emlegetnek, akkor tegyék hozzá, hogy ebben döntően ők a hibásak. Így korrekt lenne, mert 1956-ban, 1990-ben és 2010-ben kik hagytak tökéletes pusztulást maguk után? A nemzeti és polgári – ez a két legmarkánsabb megkülönböztető jelző a politikai csoportosulások között – kormányok Orbán-kormányoknak köszönhető. Ma könnyű azt mondani, hogy több kellene erre vagy arra, de amikor kormányon voltak, miért csak a pusztításig jutottak? Négy évre a romok eltakarítása jutott, talán 2-3 éve van, hogy jut erő az építkezésre. De ez az!

A mértékletesség jobban használna a mai ellenzéknek, de nem zavarja őket a lelkiismeret-furdalás sem, amikor arról beszélnek, hogy a kilátástalanság miatt menekülnek az emberek. A ma kint élők
– 2004-től élve az eu-s jogokkal – kimentek dolgozni a nyilvánvalóan jobb megélhetési lehetőségekért. Fontos tisztázni: kik miatt rosszabbak és hátrányosak a mai Magyarországon a megélhetési viszonyok? Ismételjük el: azok miatt, akik a 70 év 75%-ában hatalmon voltak! Nem mellékesen ide kívánkozik az is, hogy szerte Európában nagy a vándorlási kedv, és a szabad munkavállalás lehetősége miatt a nyugati országokból is vándorolnak jobbra-balra. A volt szocialista országok polgárai nagyobb százalékban részesednek ebből, de ez talán érthető is az évtizedes diktatúrák utáni szabadságban. Csak ne azok hánytorgassák fel, akik okozói a gazdasági vándorlásnak!

Egyébként az emberi butaság tipikus esete, amikor az ellenzéki média vélemény műsoraiban a betelefonálók ezt hozzák fel a kormányváltás egyik fő okaként, és hozzáteszik, hogy ők mindig a baloldalra szavaztak. Igen, kedves telefonáló, miattad is kimentek az emberek.

Valamit a civilekről. Már a norvég alapok esetében is kerülgettük ezt a kérdést, mert akkor is – érdekes módon – csak bizonyos egyesületek, szervezetek kaptak támogatást. Pedig fontos tudni, hogy a norvégok nem kegyet gyakoroltak ezzel a pénzalappal. Ezt számukra az EU írta elő kötelező erővel, azért, mert nem eu-s államként mégis hasznuk volt az EU kereskedelmi szabadpiacából. Csak mégis valami egyhangúság mutatkozott a szétosztás körül…

Nagy bizonyossággal elmondható, hogy Vecsésen nincs olyan szervezet, aki ebből részesült. Pedig nálunk is lett volna számos alapítvány, egyesület, aki megérdemelt volna támogatást a kultúra, a hagyományápolás, a sport terén végzett munkája miatt. De nem ezek voltak a kedvezményezett területek…

Ma még szemléletesebb a kép, mert a Soros-pénzek felosztása csak kedvezményezett civilekre vonatkozik, és itt az NGO megjelölés a pontos. (NGO= nem kormányzati szervezet) Nyilván az ebbéli pénzosztást is másként értékelnénk, ha mondjuk valamelyik nemzetiségi – akár az NNÖK – vagy olyan markáns közéleti szereplő, mint az Erdélyi Kör kapna innen támogatást. Persze erről szó sincs, itt is mások a kedvezményezettek! Csak üdvözölni lehet, ha megszigorítják az NGO-k működését. Mielőtt valaki diktatúrát bömbölne, el kell mondani, hogy a szabadság hazájában, az USA államaiban egy 1939-es törvény szerint szabályozzák az ilyen összegek beengedését és felhasználását, ahol még a feloszlatás és a börtön réme is fenyegeti a törvény ellen szegülőket.

Teljesen jogosan, mert melyik az az őrült állam, aki megengedi, hogy valakik külföldről pénzzel támogassanak olyan szervezeteket, amelynek feladata az államrend megbontása káosz, anarchia, egyebek által. Amikor lenne törvényes eszköz is a megváltoztatásra, amit úgy hívunk, hogy többpárti demokrácia és szabad választás. Hogy mégsem ezt az utat járják, az azt a szándékot világítja meg, hogy nem is akarják a demokrácia szabályait betartani. Ők az állami függetlenség teljes és tartós felszámolását akarják elérni – egy helytartó kormánnyal.

Ezen a ponton kell szót ejteni a Soros-tervről. Az napnál világosabb, hogy éppen azok vitatják a terv lényegét, akik a kivitelezésén munkálkodnak. Tehát az életben nem fogják bevallani létezését. A kételkedők számára annyit azért el kell mondani, hogy ha nincs ilyen terv, akkor mivel magyarázható, hogy Soros államfőnek kijáró tiszteletet és nyilvánosságot kap Brüsszelben, Davosban vagy New Yorkban. És arra is érdemes figyelni, hogy szerte Európában a választásokon ez a döntő szempont. És mindig a gazdasági migrációt ellenzők nyernek.

Ne bolondítsuk egymást lányok és fiúk!

A magunk, a gyermekeink és az unokáink élete ennél többet ér!

Szalontai János