Több száz kínai részvételével kulturális bemutatót tartanak Vecsésen

Nagy Gyula a kínai holdújév sajtótájékoztatón a vecsési előkészületekről beszélt

A kínai holdújév alkalmából egész napos programot szerveznek

A Magyar-Kínai Kulturális Egyesület nagyszabású tavaszünnep programmal köszönti a holdújév kezdetét február 25-én vasárnap Vecsésen. Idén a kínai holdújév, vagy más néven tavaszünnep február 16-án kezdődött, tehát ekkor vette kezdetét a kínai horoszkóp szerinti Kutya éve. Kínában ez az egyik legnagyobb ünnep, amit látványos utcai karneválokkal és családi összejövetelekkel tarkítva tartanak meg. A Magyarországon élő kínaiak az előző évek nagy érdeklődését figyelembe véve idén három helyszínen tartottak és tartanak tavaszünnepet. Február 10-én a X. kerületben az Újhegyi Közösségi Házban, február 17-én az Ázsia Centerben és február 25-én vasárnap Vecsésen a Bálint Ágnes Kulturális Központban és a Piac téren.

Az ingyenesen látogatható három hétvégi napon az ilyen alkalmakhoz „illő” hangzavarral, oroszlános tánccal búcsúztatják a kakas évét és ünneplik a kutya évének kezdetét. Közel ötven programhelyen többek közt sporttal, mozgással, harcművészettel kapcsolatos bemutatókat tekinthetnek majd meg, és különböző népcsoportok táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A szervező Magyar-Kínai Kulturális Egyesület február 8-án a Kilenc Sárkány Étteremben tartott egy tájékoztatót a sajtó képviselőinek, ahol meghívottként megjelent WANG Zheng, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének Kulturális tanácsosa és az egyes helyszínek önkormányzati vezetői, Hajdu László, XV. Kerületi Önkormányzat polgármestere és Radványi Gábor, X. Kerületi Önkormányzat alpolgármestere.

A programsorozat házigazdáinak képviseletében a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület részéről Teng Weijie elnök, a Kínai Művészeti Központ (KMK) részéről pedig Cserkész Gábor elnök számolt be a részletekről. Elmondták, hogy minden egyes helyszínen 10 órától 16 óráig a magyarországi Konfuciusz Intézetek bemutatókkal, kvízekkel, nyelvoktatással kapcsolatos interaktív programokkal várják a kicsiktől az idősebbekig minden korosztály képviselőit. A kínai kalligráfia és képzőművészet iránt érdeklődőket a KMK kínai kalligráfia iskolája és a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház Puji Templom szerzetesei várják. Azok, akik szeretnének, közelebb kerülni például a kungfuhoz, azok kínai mesteredzőkkel edzhetnek. A családi programok között lesznek az óvodások, kisiskolások számára is foglalkozások, ahol a gyerekek kínai mondókákat tanulhatnak, nyelvi alapismeretekre tehetnek szert, vagy társasjátékozhatnak. A jó hírű Dr. Chen Patika is jelen lesz, s kínai orvosok közreműködésével szívesen ad tanácsot az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos kérdésekben. A sajtótájékoztatón külön szót kapott Nagy Gyula, a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ rendezvényszervezője, aki hangsúlyozta, hogy Vecsés város és lakossága nagy izgalommal várja a kínaiak bemutatkozását, és külön megtiszteltetésnek veszik hogy a tavaszünnep első vidéki helyszínéül Vecsést választották. A kulturális programokban vecsési csoportok is fellépnek. A fesztivál természetesen nem nélkülözi majd a kínai konyha remekeit; a különleges ételekről a neves magyarországi kínai éttermek gondoskodnak majd. A Bálint Ágnes Kulturális Központ és a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár február 25-én Vecsésre!

Kép és szöveg: Polgár

MEGOSZTÁS
Előző cikkFérfi kézilabdacsapatunk
Következő cikkMeghívó