A Holdújév Fesztivált idén Vecsésen rendezik

A Magyarországon élő kínaiaknak tetszik városunk

Február 15-én éjjel beköszönt a kínai újév, a 2018-as napév második Újholdjakor. A Magyarországon működő, Kínával és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális- és művészeti szervezetek idén is megrendezik a Holdújév Fesztivált. Tavaly az Ázsia Centerben 2013-ban a Millenárison rendezték meg az egynapos programot. Idén szeretnének egy vidéki helyszínt, ezért több várost is megnéztek, és az egyesület végül Vecsést találta a legvonzóbbnak. Tavaly novemberben megkeresték Szlahó Csaba polgármestert is, aki nem zárkózott el a felkérés elől. December 17-én egy népes kínai csoport jött Vecsésre megtekinteni a Mindenki Karácsonyát. A Vecsésiek furcsán néztek a látogatókra. Ennyi kínai egyszerre még nem volt a településen. Sokan találgatták, hogy mi lehet az „invázió” oka. A látogatás részleteiről a csoportot vezető Teng Weinát, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület alelnökét kérdeztem, aki magyarul válaszolt a kérdéseimre.

– Milyen céllal jöttek december 17-én Vecsésre?

– Vecsésen szeretnénk megrendezni a Holdújév Fesztivált. Egyesületünk tagjai még nem halottak Vecsésről, ezért elhoztam őket erre a városi rendezvényre. Megnéztük a Bálint Ágnes Emlékházat, a Nyomdagalériát. Mindenkinek tetszett a Piac tér a Kulturális Központtal együtt. Kiderült, hogy Vecsésen is élnek kínai családok, akiknek a gyerekei a helyi iskolákba járnak, ráadásul nekem volt szerencsém megismerni Bálint Ágnes meséit. Nagyon tanulságosak. A rendezvényen távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek és sportolók mutatják be Kína színes kultúráját, lesz különleges ételbemutató is. A Magyarországon élő kínaiak érdeklődnek a helyi kultúra iránt, ezért szeretnénk felléptetni vecsési kulturális csoportokat is.

– Mikorra tervezik ezt a fesztivált megrendezni?

– Február 15-ke hétköznapra esik, ezért először az azt követő hétvégére gondoltunk, de akkor egy másik rendezvény lesz Vecsésen, ezért február 25-re tervezzük a Holdújév Fesztivált. A részletes programot interneten és az újságban is megjelentetjük.

– Röviden mit lehet elmondani erről az ünnepről?

– A kínaiaknak az újév a holdnaptár szerint indul. Ez ebben az évben február 15-re esik. A Holdújév a leghosszabb nemzeti ünnepünk, ami egy hétig tart Kínában. Bezárnak a pénzpiacok, az üzletek nagy része, a családok esti lakomával ünnepelnek, majd másnap elindulnak az ajándékokkal a szeretteikhez. Kínában ilyenkor szinte mindenki felkerekedik, hogy legalább egyszer egy évben meglátogassa a rokonait. Körülbelül 450 millió ember utazik repülővel, vonattal, hajóval és autóval. Ezen az ünnepen mindent piros díszítés borít. A hatalmas utcai ünneplések része az oroszlán- és a sárkánytánc. Magyarországon csak egynapos fesztiválokat rendezünk.

– Erre a fesztiválra bárki eljöhet?

– Igen, várjuk a vecsésieket és a környéken lakókat is. Ez egy teljesen nyílt rendezvény. Az esemény rangját emeli, hogy a Kínai Nagykövetségről is várunk magas rangú vezetőket.