Első ízben rendeztek kaktuszkiállítást a BÁKK-ban

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének Érdi Csoportja október 6-tól 8-ig kaktuszkiállítással egybekötött vásárt rendezett a Bálint Ágnes Kulturális Központ földszinti termében.

Több mint 200 különböző kaktuszt hoztak el, a legidősebb növény 60 évesnél is több volt. Évente öt-hat kiállítást szerveznek, legutóbb szeptember elején a Füvészkertben találkozhattak velük az érdeklődők. Az egyesületet 1971-ben alapították azzal a céllal, hogy a pozsgás (szukkulens) növények – elsősorban a kaktuszok – gyűjtési és termesztési tevékenységét előmozdítsák és támogassák. A kiállításon Füleki József gyűjtőt, a rendezvény egyik szervezőjét kérdeztük.

– A kiállítást megtekintve meglepődtem, hogy ezt a szúrós növényt a természet milyen csodálatosan megrajzolta. Hány faja létezik a kaktusznak és a gyűjtők körében melyik a legnépszerűbb?

– A kaktusz főleg Dél-Amerikában fordul elő. Több mint 2000 faja létezik. A kaktuszok szárazságtűrő-képessége rendkívüli, akár évekig is képesek víz nélkül életben maradni. Egyes, mesterséges körülmények között tartott kaktuszok (pl. Cephalocereus, Carnegiaea stb.) csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem virágoznak. Sok kaktusz virága olyan, mint a délibáb, vagyis igen rövid életű – sokszor csak egy napig vagy egy éjszakáig tart.

Mi a kiállításokra a látványosabb fajokat visszük el, de kétszáznál többet nem állítunk ki. Vecsésre hoztunk nagyon idős, nagyon kicsi kaktuszokat és olyanokat is, amelyek éppen virágoznak. Van olyan kaktusz, ami nem tüskés, tehát ugyanúgy meg lehet érinteni, mint egy rózsát. Ezt is bemutattuk. A gyűjtők által nagyon kedvelt, gömb alakú Echinocactus grusonii pedig 1 m átmérőjűvé is fejlődhet. Mivel nagyon életképesek, olykor száz évnél is tovább élnek.

– A mondás szerint, aki a virágot szereti az rossz ember nem lehet, de aki a kaktuszt szereti az milyen természetű?

– Szerintem ugyanolyan, mint bárki más. Legfeljebb annyi a különbség, hogy a kaktuszok nem kimondottan szobanövények, kevés gondozást igényelnek, de meleg és fényigényesek. Egy igazi gyűjtő üvegházzal rendelkezik, tehát egyfajta áldozatot kell hoznia a szenvedélye érdekében. Az sem mellékes, hogy a kiállítók csoportokat hoznak létre, összejárnak tapasztalatcserére, élménybeszámolóra, segítik egymást.

– A kaktusz szúrása mennyire veszélyes?

– A kaktusztövis szúrása kellemetlen fájdalmat, viszketést okozhat, ezért a kaktuszokat lehetőleg ne érintsük meg! Vannak horgas végű tövisek is, amelyek szinte eltávolíthatatlanul belefúródnak a bőrbe.

– Milyen feltételekkel lehet belépni az egyesületükbe?

– Nincs komolyabb elvárás, persze a tagokra már vonatkoznak szabályok, amit be kell tartani.

– Jövőre ismét eljönnek Vecsésre?

– Kedvező volt a fogadtatás, ezért szívesen jövünk, ha hívnak bennünket.P.Gy.

Fotók: Fekete József