Káposztafeszt – 2017 szeptember 23-24.

A Hagyomány, Gasztronómia, Kultúra jegyében, idén immár tizenhetedik alkalommal ren­dezik meg Vecsésen a Ká­posztafesztet.

Szeptember 23-24-én a látogatók betekintést nyerhetnek a sváb kultúra hagyományaiba, kiderül, hol termett és mekkorára nőtt az ország legnagyobb káposztája, kik főzik a legjobb káposztás ételeket és kik készítik a leg­ízletesebb savanyúságokat.

Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös programján minden látogató megkóstolhatja a HÍR-es, azaz a Hagyományok Ízek Régiók védjeggyel ellátott savanyúságokat és káposztás ételeket. Bemutatkoznak a vecsési sváb hagyományőrző csoportok, táncegyüttesek, zenekarok, kórusok. Fellép majd többek között a Wet­schescherNachtigallen Kórus, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület (VHZ) és a Brunner Zenekar. A VHZ az Epresben a régi színpad helyén, egész nap várja vendégeit a rendezvénysátrukba. Igazi kuriózumként szombaton a Ros­marein Tánccsoport előadja a Strudeles­sen (Rétesevés) hagyományának tánckoreográfiáját.

Vasárnap a szentmisét és a terményáldást követően a Szent Kereszt templomtól útnak indul a díszes felvonulás a rendezvény fő helyszínére, az Epresbe, ahol játékos vetélkedő, kézműves kirakodóvásár, német nemzetiségi ruhabemutató és egész napos kulturális program várja a látogatókat. A kézműves-mesterségek bemutatója mellett a gyermekek kreatív foglalkozásokon vehetnek részt mindkét nap.

A Káposztafeszt egyik fő eseménye a főzőverseny, melyen az induló csapatok két napon át mérhetik össze tudásukat. A káposztás ételkülönlegességek zsűri­elnöke szombaton Jegenyei István, vasárnap Szőke András lesz. Idén is lesz savanyúságverseny savanyított káposzta, kovászos uborka, vegyes-vágott savanyúság és káposztával töltött fehér TV-paprika kategóriákban. A versenyre benevezett ínyencségeket szombat délután kóstolhatják meg a fesztiválozók a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában.

Az idei feszt egyik újdonsága, hogy egy óriás mérleg segítségével, káposztafejekkel mérik le a vállalkozó kedvűek súlyát, valamint a gasztronómia kedvelői a Kulturverein sátrában saját kezűleg készíthetnek töltött paprikát. A fejes káposzta gyalulásának technikáját a Petz családnál mutatják be. A rendezvény hétvégéjén három vecsési lovasfogat szállítja majd a fesztiválozókat, de útnak indul a kisvonat is a Bálint Ágnes Emlékházba és a Vértesi Nándor utcai Nyomdagalériába.

Számos vendég is érkezik Vecsésre. Városunkba látogat az Ech­-
ter­dinger­Mu­sik­an­ten, bemutatkozik Dunabogdány kulturális küldöttsége, fellép a Dunaharaszti Tánccsoport, továbbá két német nemzetiségi zenét játszó ven­dég­együttes, a SzomorerJungs és a HeimattöneKapelle sétáló
zenekarként szórakoztatja majd a közönséget.

A rendezvényen a hagyományőrző együttesek mellett közismert előadóművészek is színpadra lépnek. Koncertet ad az ABBA Sisters, Szandi, az EDDA Művek és az Intim Torna Illegál. A rendezvény programsorozatát színesíti továbbá, hogy a fesztivál ideje alatt a Bálint Ágnes Emlékház, valamint a Vecsési Tájház is látogatható lesz. Bálint Ágnes egykori lakhelyén színházi előadások várják a gyerekeket, az Epresben pedig megtekinthető majd a Kultruverein helytörténeti kiállítása Frühwirth Mihály vezetésével.

A XVII. Vecsési Káposztafeszt részletes programja, valamint további hasznos információk olvashatók a www.vecsesikaposztafeszt.hu weboldalon, illetve a rendezvény facebook- oldalán.

Programok:

A XVII. Vecsési Káposztafeszt részletes programja, valamint további hasznos információk olvashatók a www.vecsesikaposztafeszt.hu weboldalon, illetve a rendezvény facebook- oldalán.

Találkozzunk szeptember 23–24-én a XVII. Vecsési Káposztafeszten!

A Szervezők