Makrovilág 30 éve – Bízza magát a megbízhatóra!

Az ünnepi szentmisét dr. Seregély István ny. érsek pontifikálta

Ismét benépesült az Epres. Nagyszínpad, nagysátor és több kisebb sátor.

Mellette nagy meleg, ami miatt az emberek székeikkel, padjaikkal inkább a fák árnyékát keresték. Továbbá komoly tiszteletnek örvendő főpapok, plébánosok és jókedvű vendégek sokasága színesítette a képet. A magyarázat elég egyszerű, de a mai világban szokatlannak mondható: július 1-jén 30 éves fennállását ünnepelte a Makrovilág Zarándok Utazási Iroda. A cég vecsési, sokáig itt is volt irodája, de már régóta az Üllői úton van a főhadiszállás. A tulajdonos és alapító Madari Gyula a vecsésieknek már régóta kedves ismerőse, de a 30 év alatt több ezer zarándoknak is az lett. Őket, az idegenvezetőket és a lelkivezetőket hívta ünnepi találkozóra.

Madari úr köszöntése után dr. Huszka Mihály plébános és Tábori Ferenc alpolgármester üdvözölte a jelenlévőket. A program szentmisével kezdődött, amelyet Dr. Seregély István ny. egri érsek celebrált. Az ünnepi misén közreműködött Gyulay Endre ny. szeged-csanádi megyéspüspök és Bosák Nándor ny. debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint 16 pap, lelkivezető az ország minden részéből. Természetesen a példabeszéd az utazásról, a szenthelyek látogatásának fontosságáról, az itt szerzett hitéleti tapasztalatok fontosságáról szólt.

A szentmisét követően az Utazási Iroda kitüntetéseket adományozott „MAKROVILÁG ÉRDEMREND” címen. Az elismeréseket a zarándokok szavazata alapján nyújtották át a kitüntetetteknek, és ezzel a 36 érdeméremmel és 15 köszönő oklevéllel köszönték meg, hogy a Makrovilágot a „hátukon” cipelték, amivel megérhették a 30 évet.
Az Érdemrend bronzmedálja nagyon szép, míves, tervezett, kör alakú és elegáns, antikolt arany képpel és felirattal ellátott. Az egyik feliraton megfogalmazva olvashatjuk a Makrovilág hitvallását: „Teljes szívvel az úton levőkért”. A kitüntetések átadásakor pontos és tartalmas laudációt is hallhattunk. Az oklevelek antik betűkkel, felső részén a budai vár sziluettjével és nyomdai eljárással készültek.

Az ingyenes és bőséges étkeztetés után színes előadások, élménybeszámolók következtek a 30 év kínálatából. A kisebb sátrakban pedig feliratok jelezték, hogy melyik kegyhely szerint találkozhatnak a zarándokok, hogy élményeiket feleleveníthessék.

A Makrovilág Zarándok Iroda ezzel a hálaadó ünnepséggel és találkozóval egy korszakot kívánt lezárni. Még egy határozatot is hozott a közösség – Vecsési Üzenet – néven, hogy a keresztény világrendbelieknek kell a hit, kell az Isten, kell az egyház, kell a zarándoklat.

A találkozó légköre fantasztikus volt, 20-30 éve együtt utazottak ölelhették meg egymást és emlékezhettek…

Az Utazási Iroda köszönetet mond:

Cservák és Társa Kft., Irgalmas Jézus Plébánia Vecsés, Vecsés Óváros Plébánia, Radványi Katalin, Kis Tóth János, Gast­rolandFood Vecsés, Berger Csoport Kft., Szabadosné Schiller Katalin, Hilltop Neszmély Zrt., Kamocsay Ákos, Stumpf Bálintné, Kevéné Mayer Anikó, Fire-Stop 97 Kft., Seres Attila, Vecsési Polgárőr Egyesület, Vecsési Tájékoztató és számtalan önkéntes támogatásáért, és reméli, hogy nem felejtett ki senkit.

Szalontai János