Sikeresen lezárult a Norvég Alap támogatásával megvalósított projekt 

A magyar partnerszervezetek képviselői

Pályázat

Lezárult a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc–Pestszentimre Önkormányzata vezető part­nerségével, az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok, azaz a Norvég Alap támogatásával meg­valósuló, A budapesti nemzetközi repülőtérre épülve a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzése új munka-erő-piaci szolgáltatásokkal Budapest XVIII. kerületében és Vecsésen elnevezésű projekt. A 2016. május 1. és 2017. április 30. között zajló projekt teljes költségvetése 5%-os önerő mellett 964 776 euró volt.

Aláírták a hosszú távú együttműködési megállapodást

A zárókonferenciát 2017. április 27-én a Budapest belvárosában található Hotel Continentál Zara konferenciatermében tartották. A projekt elsősorban a XVIII. kerület és Vecsés területén működő, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez kötődő gazdaságfejlesztést és a helyi foglalkoztatás ösztönzését célozta meg, továbbá támogatta a lakossági és önkormányzati képzéseket (projektmenedzsment, IT-készségek fejlesztése, stresszkezelés, angol nyelvi készségfejlesztés, OKJ-és targoncavezetői képzés). A projekt egyik legfontosabb eredménye a XVIII. kerület Üllői út 317. szám alatt található képzéskoordinációs iroda, más néven a Tudásközpont tavaly novemberi átadása volt. A XVIII. kerületi Önkormányzat vezető partnersége mellett Vecsés Város Önkormányzata, a Budapest Airport Zrt., Budapest Főváros XVIII. kerületi Kormányhivatala, a Zsigmond Király Egyetem, a Felnőttképzők Szövetsége, valamint a norvégiai Lillehammeri Egyetem működött együtt. A tavaly kezdődött projektben Vecsés Város Önkormányzat elnökletével működött a Munkaerőpiaci Bizottság, továbbá megszervezett Vecsés egy három alkalomból álló stresszkezelő, erőszakmentes kommunikációs tréninget is.

A záróünnepségen megjelent Bent Kure, a Lillehammeri Egyetem Élethosszig Tartó Tanulás Központjának munkatársa, projektigazgató, Ughy Attila, Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, Szlahó Csaba Vecsés polgármestere, Fodor Fanni Rita, a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztály projektmenedzsere, Szarvas Gábor, a Budapest Airport Zrt. igazgatója, Szatmári Péter, a Zsigmond Király Egyetem rektora és a Felnőttképzők Szövetségének vezetői.
A záró konferencia vendégeit dr. Schottner Krisztina, a Zsigmond Király Egyetem rektorhelyettese, a rendezvény moderátora köszöntötte.

Ughy Attila, Budapest Főváros Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere köszöntő beszédében kiemelte a „lifelong learning” – azaz élethosszig tartó tanulás fontosságát, ami napjainkban talán a legjelentősebb szemléletmód, ami meghatározza a korszerű gondolkodást. Ezt a szemléletet Norvégiában is nagy sikerrel alkalmazzák, így a projekt során számos jó példát bemutatva nyújtottak segítséget alkalmazásában a hazai partnereknek.

Hunyadi István, Budapest XVIII. kerület Önkormányzatának városigazgatója előadásában ismertette a projekt megvalósításának mérföldköveit, majd röviden vázolta a jövő feladatait.

A zárókonferencia résztvevői

Előadást tartott Bent Kure, a Lillehammeri Egyetem Élethosszig Tartó Tanulás Központjának munkatársa, projektigazgató is, aki megköszönte a magyar partnerek munkáját. Elmondta, hogy az együttműködés keretében a magyar partnerek kettő, a norvég érdekeltek (egyetemi tanárok, illetve köztisztviselők) egy szakmai tanulmányúton vehettek részt, emellett a Lillehammeri Egyetem munkatársai a két magyar önkormányzat alkalmazottai részére 2017 januárjában innovációs képzést is tartottak számos interaktív és együttműködést bemutató gyakorlattal, mely a résztvevők körében igen pozitív fogadtatásra talált. Kihangsúlyozta, hogy az egyéves együttműködés mindkét félnek sok tanulsággal szolgált, és sajnálja, hogy véget ért.

A zárórendezvény végén Práczki Péter, a projekt vecsési szakmai vezetője egy kerekasztal beszélgetésre invitálta a projektpartnerek képviselőit. Minden partner más-más előnyt, erősséget, emlékezetes pontot emelt ki az egyéves megvalósítási időszakból. Két fő kérdést érintettek: az egyik, hogy a partnerek hogyan értékelték a norvég projekt eredményeit a munkaerőpiaci változások függvényében, valamint melyek azok a területek, ahol szükség lenne további innovációra. A zárókonferencián a magyar projektpartne­rek aláírtak egy projektlezárást követő együttműködési megállapodást, amelyben vállalták, hogy a képzéseken szerzett oktatási tapasztalatokat tovább alkalmazzák, valamint a projekt támogatásával kialakított Képzéskoordinációs Központot – TCO/TUD XVIII. Központ (Üllői út 317.) tovább működtetik.

Polgár Gyula