Tamási Pál – Kiss István: Az amatőr színjátszás Vecsés kultúrtörténetében (1887–1983)

A VT tavaly szinte hónapról hónapra foglalkozott a helyi színjátszás történetével.

Igaz, bátortalanul csak az 1950-es évekhez nyúlt vissza a Szabadtéri Színpad 60 éves jubileuma alkalmából. Az is igaz, hogy túlléptünk a szabadtéri történetén és felelevenítettük a helyi színjátszás múltját napjainkig. Az érezhető volt, hogy a történet eleje hiányzik, hiszen az ötvenes évek elején nem a semmiből születtek meg az emlékezetes előadások. Ültetni hamarabb kellett, hogy aratni lehessen. Dr. Tamási Pál könyve nemcsak ezt a hiányt pótolja, hanem megdönthetetlen dokumentumok garmadájával bizonyítja a lassan 130 éves örökséget, amely valamikor Róder Imre kántortanító áldozatos munkájával kezdődött, majd Szeidl Oszkár folytatta a z úttörő tevékenységet. Az évtizedek során megszámlálhatatlan tehetség és műkedvelő gyarapította a helyi színjátszás hihetetlen gazdagságát.

Ezért is kerülni kell az amatőr jelzőt, mert munkájuk során sokszor jutottak el a profik színvonalára. Ami még szembeötlő a könyv olvasása során, ahogy elénk tárul a jeles személyiségek munkássága, ami rávilágít arra is, hogy csodálatos emberek maradtak méltatlanul a feledés homályában. Olyanok, mint Néveri Kálmán, Ribárszky Dániel, Vághy Kálmán, idős Hrachovina Lajos, hogy csak a legzseniálisabbakat említsük.

A könyvet dr. Tamási Pál magánkiadásban, önerőből mindössze 20 példányban jelentette meg. Ezeket a példányokat a családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek szánta, illetve egy-két olyan személynek, akik az amatőr színjátszás résztvevői voltak. A könyvvel az volt a célja, hogy emléket állítson édesapjának, az ő gyűjteményének és azoknak az embereknek, akik a vecsési amatőr színjátszást közel 100 éven keresz-tül magas színvonalon művelték és ezzel Vecsés hírnevét öregbítették. Ezekre a célokra tekintettel a szerzői és kiadói jogok birtokosa elképzelhetőnek tartja, hogy – amennyiben a lakosság szélesebb köre érdeklődik a könyv iránt – az utánnyomás vagy egy új, egyszeri kiadás jogát térítésmentesen átruházza akár egy szervezetre, vállalkozóra, akár egy magánszemélyre, aki vállalja a finanszírozást és a helyi terjesztést. A rentabilitáshoz a jelenlegi kivitelben minimum 200 példány kinyomtatása szükséges.

szalontai