Április 8-án a Bálint Ágnes Kulturális Központban rendezte meg az önkormányzat a városi vers- és prózamondó versenyt.

A magyar költészet napját1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Vecsésen 1991 óta tartjuk ehhez a naphoz közel eső hétvégén a versenyt, amelyet az iskolákban selejtezők előznek meg. Az általános iskolák diákjai négy korosztályban és két kategóriában mérhetik össze képességüket, és a legjobbak juthatnak be a városi döntőbe. Gál István nyugalmazott tanár úr műsorvezetése mellett a hattagú zsűri előtt mutathatták be tudásukat a gyermekek. Jó pár éve a gimnázium diákjai is elindulnak, ahová a monori József Attila Gimnázium legjobbjai a meghívottak. A zsűri elnöke R. Kárpáti Péter színművész volt, a zsűritagok az iskolák magyar tanáraiból verbuválódtak: Artz Tímea (Monor), Jánosáné Csirkovics Katalin (Halmi), Magos Tünde (Petőfi), Rátóczi Csilla (Grassalkovich), Kiss Gábor (Andrássy).

Az 1-2. osztályosoknál vers kategóriában nagy fölénnyel nyert Rajczi Attila (Halmi), aki kupát is vihetett haza. Prózában szintén jelentős különbséggel Juhász Erik (Halmi) győzött.

A 3-4. osztályosoknál versben három diák között is csak egy-egy pont volt a különbség, végül Molnár Gergely (Petőfi) lett az első, de a zsűri elnök különdíjat adott Somogyi Júliának (Andrássy) a szép produkciójáért. Prózában mind a négy diák kitűnő volt, közülük Nangeli Adél (Grassalkovich) volt a legjobb, aki
kupát is kapott.

Az 5-6. osztályosok küzdelmében versben Varsa Márton (Grassalkovich) győzött, sőt kupát és különdíjat is begyűjtött, bizonyítva, hogy nem esett messze az alma a fájától, hiszen édesapja Varsa Mátyás színművész, a Kisspista Színház alapítója és rendezője. Prózában Preg Dorina (Andrássy) diadalmaskodott.

A legkiélezettebb küzdelem a 7-8. osztályosok vers kategóriájában volt. Hármas holtverseny után – a 4. is csak egy ponttal kapott kevesebbet!
– Fagyal Nikoletta (Halmi) lett győztesnek hirdetve, de itt jogos lehet az a megállapítás, hogy mindegyikük megérdemelte volna a győzelmet. Prózában meggyőző különbséggel Kiss Réka (Andrássy) nyert, aki kupát is kapott teljesítményéért.

A gimnazisták versenyében hatan vettek részt, ebből kettő vecsési volt. Hosszú idő után megtört a jég, és végre vecsési diák vehette át az első díjat és a kupát Sztyehlik Anna személyében.

A színvonalas verseny igazolta a több mint negyedszázados kezdeményezés fontosságát a diákok kulturális nevelése terén. Köszönet érte a gyermekeknek és a pedagógusoknak.

szalontai