Itt a kertelés ideje

Gyorsan megérkezett a tavasz, egyre többet megyünk ki a szabadba, ahova a kertünkön át vezet az út, így gyakrabban szembesülünk azzal is, hogy bizony itt az ideje egy kis kertápolásnak.

Az aktuális teendőkről Faragóné Biró Éva, a Vecsési Gazdabolt szakértője adott egy rövid tájékoztatást.

Fű…

A hosszú, hideg téli idő után a hó alatt teljesen befülledhet a füvünk, az elhalt növényi részekből letapadt réteg keletkezik, ezért szükség van a gyepszellőztetővel végzett lazításnak.. Utána lombseprűvel összehúzzuk ezt az elhalt barnássárga füvet. Érdemes a kerti öntözőrendszert is beüzemelni és nitrogénben gazdag műtrágyát kijuttatni a pázsitra. Ezt a műtrágyázási munkafolyamatot pár hét múlva megismételhetjük. Hamarosan gyors növekedésnek indul füvünk, ne feledkezzünk meg majd a rendszeres fűnyírásról sem.

Fa…

Előfordul, hogy némelyik megsínyli a telet: a hó alatt letörhetett néhány ág, lehetnek kisebb fagyások, fertőzések. A töréseket vágjuk tisztára, a megmetszett felületeket kezeljük sebkezelő szerrel és vágjuk le az elszáradt részeket. A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le kb. 8–10 cm-t. A sebfelületeket az ökológiai gazdálkodásban is használható sebkezelők valamelyikével zárjuk le, a levágott, beteg növényi részeket pedig minél előbb égessük el. A törzsön, vázágakon lévő rákos és mézgás sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig vágjuk ki, majd azokat is kenjük be sebkezelővel. Metszéskor munkaeszközeinket (metszőolló, ágfűrész, kacor) legalább fánként fertőtlenítsük. Metszéskor feltétlenül keressük meg és távolítsuk el a gyűrűspille és a gyapjaslepke tojáscsomóit is. Ezután jöhet a gyümölcsfák lemosása. Ezzel az eljárással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfákon (a fák törzsén, vázágain, vesszőin, illetve kérgén és kéregrepedéseiben, a rügyek felületén vagy azok környékén) megtapadó és ott telelő kórokozók elpusztítására. A lemosó permetezőszerek mindegyike kontakt hatású, ezért a megfelelő eredmény eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni, a sok lehullott fertőzött gyümölcs- és levélmaradványra is jusson a permetezőléből.

Vetemény…

Március második felében ajánlott a paradicsomot, a paprikát és a zellert az ültetőedénybe tenni, ezek egy hónappal később már a kertbe telepíthetők. Áprilisban a melegigényes tök és uborka magjai kerüljenek a szaporító ládába. A magoncokat nem kell tűzdelni, a kifejlett zöldséget pedig a májusi fagyos szentek után érdemes kiültetni, a tök kivételével, amit már április végén átültethetünk. Ne sajnáljuk kertünktől a törődést, biztosan meghálálja.

Jó kertészkedést!